Mimo, że ostatnio postanowiłam pozbyć się zbędnych kilogramów zdecydowałam się nie rezygnować z żadnego posiłku dnia – oczywiście włącznie ze słodkim deserem, w końcu zdrowa dieta to nie jest dieta głodówkowa. ; ) Nauczyłam się w tym czasie jak przygotować kilka pysznych, bardzo słodkich i niezbyt kalorycznych deserów. Taki mus jest szalenie słodki, zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów czy słodzików – jedynie z cukrami zawartymi w owocach. Może zostać podany samodzielnie albo jako dodatek lub część deseru. U mnie tworzył część większej całości – kolejnego deseru z kaszą manną. Może najpiękniej nie wygląda ale smak rekompensuje wszystko!
Składniki (1-2 porcje):
- 2 średnie jabłka
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Żurawinę możemy przygotować na dwa sposoby. Przede wszystkim nie możemy dodać jej prosto z opakowania, ponieważ będzie zbyt twarda i nie rozgotuje się w musie.
Sposobem pierwszym jest zalanie żurawiny ciepłą wodą, tak żeby owocki były wszystkie przykryte, i pozostawienie na noc.
Drugi – znacznie szybszy sposób – przewiduje lekkie podgotowanie żurawiny przed rozpoczęciem gotowania musu. Zalewamy żurawinę w rondelku taką ilością wody, żeby cała była dokładnie przykryta i podgotowujemy, żeby trochę zmiękła. W obu przypadkach wody spod żurawiny nie wylewamy – posłuży nam do zaromatyzowania naszego musu.
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki. Do rondelka wrzucamy jabłka, żurawinę razem z wodą, w której była przygotowywana oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Suszona żurawina ma to do siebie, że nie rozpadnie się w musie zupełnie, pozostaną jej wyczuwalne kawałeczki – możemy też zmiksować całość blenderem na bardzo gładką masę.
Smacznego! : D
Fanka domowych wyrobów
Tak się zastanawiam czy mus bez dodatku cukru nie będzie zbyt kwaśny, ale w zasadzie wszystko zależy od dodanych jabłek. Ale taki domowy mus to świetny sposób na wytrwanie w diecie odchudzającej, która zakłada reżim na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Przetwory owocowe są smaczne i zdrowe, no i co ważne – nie muszą być czasochłonne i trudne w przygotowaniu. Faktycznie, w słoikach widać kawałki żurawiny, ale to tylko dodatkowa zaleta tego musu. Pozdrawiam i życzę powodzenia w diecie
Chaotyczna
Tak, bardzo wiele zależy od gatunku jabłek. 🙂 Jeśli o mnie chodzi bardziej kwasowy smak zupełnie mi nie przeszkadza ale do tej pory wszystkie musy wychodziły raczej słodkie, a nie specjalnie zwracam uwagę na gatunek zazwyczaj. 😀
Dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa. 🙂
Mus z jabłek i suszonej żurawiny | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]