Dzisiaj moja szybka propozycja obiadowo-deserowa: naleśniki na zimno. Nie ma idealnych proporcji na ciasto naleśnikowe, najlepiej jest je robić „na oko”, ja jednak postaram się Wam przybliżyć lekko pewne zależności. Najważniejsze to nie zapomnieć z jakich składników powinno się je robić i wszystko wyjdzie jak należy.

Składniki (naleśniki na zimno – 1-2 porcje):

  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru (można dodać więcej, jak kto lubi)
  • 1 łyżka wody gazowanej (ona sprawia, że naleśniki są bardziej pulchne; można zamiast niej dać tyle samo mleka)
  • 3 łyżki białego sera
  • 1 żółtko
  • dżem z czarnych porzeczek (lub inny ulubiony)

Przygotowanie:

  • Składniki ciasta naleśnikowego wkładamy do miski i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką, żeby pozbyć się grudek.
  • Idealnej konsystencji ciasto na naleśniki powinno być nie za gęste ale również nie za rzadkie, najlepiej konsystencji gęstej śmietany.
  • Nakładamy po 1 łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu, smażymy aż będą złote z obu stron.
  • Gotowe naleśniki pozostawiamy do ostudzenia.
  • Biały ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
  • Zimne naleśniki rozkładamy płasko na talerzu i smarujemy jedną połowę serem, drugą połowę dżemem.
  • Zawijamy w ruloniki.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email