Dzisiaj moja szybka propozycja obiadowo-deserowa: naleśniki na zimno. Nie ma idealnych proporcji na ciasto naleśnikowe, najlepiej jest je robić „na oko”, ja jednak postaram się Wam przybliżyć lekko pewne zależności. Najważniejsze to nie zapomnieć z jakich składników powinno się je robić i wszystko wyjdzie jak należy.
Składniki (naleśniki na zimno – 1-2 porcje):
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki cukru (można dodać więcej, jak kto lubi)
- 1 łyżka wody gazowanej (ona sprawia, że naleśniki są bardziej pulchne; można zamiast niej dać tyle samo mleka)
- 3 łyżki białego sera
- 1 żółtko
- dżem z czarnych porzeczek (lub inny ulubiony)
Przygotowanie:
- Składniki ciasta naleśnikowego wkładamy do miski i szybko miksujemy lub mieszamy trzepaczką, żeby pozbyć się grudek.
- Idealnej konsystencji ciasto na naleśniki powinno być nie za gęste ale również nie za rzadkie, najlepiej konsystencji gęstej śmietany.
- Nakładamy po 1 łyżce wazowej ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu, smażymy aż będą złote z obu stron.
- Gotowe naleśniki pozostawiamy do ostudzenia.
- Biały ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
- Zimne naleśniki rozkładamy płasko na talerzu i smarujemy jedną połowę serem, drugą połowę dżemem.
- Zawijamy w ruloniki.
Smacznego!