Wiem, wiem, placki już były, w dużej ilości nawet ale… omlet ryżowy z serem to wspaniały pomysł na naprawdę szybkie śniadanie – nie trzeba się z nim cackać, smaży się chwilę ale warto. : ) Jeśli ktoś lubi tego typu śniadania to gorąco polecam – mi zostało trochę sera w lodówce, stąd pomysł na takie śniadanie, było pysznie. Polecam!
Składniki (omlet ryżowy z serem, 1 porcja):
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sezamu
- mleko
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- szczypta soli
- biały ser
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- Jajko rozbijamy, oddzielamy białko od żółtka.
- Białko ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Mąkę, żółtko, siemię, sezam i cukier mieszamy w miseczce dodając stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i całość bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła, a wmieszała się dokładnie w ciasto.
- Omlet smażymy na suchej patelni teflonowej – żeby omlety bezglutenowe nie rozpadały się tak bardzo przy odwracaniu należy smażyć je trochę dłużej na pierwszej stronie na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypalił.
- Smażyć na złoty kolor.
- W czasie, kiedy omlet się smaży możemy przygotować ser. Biały ser rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy do niego jogurt naturalny do osiągnięcia pożądanej konsystencji (jeśli ma być bardziej sypki to mniej, jeśli ma być rzadszy to więcej jogurtu) oraz wedle uznania cukier/miód/syrop klonowy do smaku.
Wskazówki:
Ja ser przygotowałam bez dodatków, a omlet ryżowy dodatkowo polałam syropem klonowym z wierzchu.
Smacznego! : D
omlet przepis
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Chaotyczna
Bardzo się ciesze i gorąco polecam! 😀