Jarmużu nigdy w życiu nie próbowałam, do niedawna – jako, że uwielbiam wszelkie zielone elementy na talerzu i on przypadł mi do gustu. Z potrzeby chwili powstał taki właśnie owocowo-warzywny koktajl z jarmużem – wrzuciłam do blendera wszystko co znalazłam w domu w potrzebie zrobienia szybkiego drugiego śniadania. To co powstało przerosło moje oczekiwania i z czystym sumieniem mogę Wam taką mieszankę polecić! : ) Pełna witamin zielona szklanka zaspokoi Wasz „mały głód” i doładuje porcją wartościowej energii!
Składniki na owocowo-warzywny koktajl z jarmużem:
- 2 garście jarmużu bez łodyg
- 1 małe jabłko
- 1 marchewka
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Liście jarmużu dokładnie myjemy.
- Jabłko myjemy i wykrawamy gniazda nasienne, owoc kroimy na mniejsze kawałki.
- Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby blender łatwiej i szybciej ją zmiksował.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, w razie konieczności dolewając więcej soku lub wodę mineralną – zależnie od tego jaką konsystencję koktajlu lubimy najbardziej.
- Sok pomarańczowy można śmiało zastąpić wodą – smak będzie delikatniejszy, jarmuż bardziej wyczuwalny ale koktajl dalej powinien być smaczny.
Smacznego! : D
Owocowo-warzywny koktajl z jarmużu | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]