Jarmużu nigdy w życiu nie próbowałam, do niedawna – jako, że uwielbiam wszelkie zielone elementy na talerzu i on przypadł mi do gustu. Z potrzeby chwili powstał taki właśnie owocowo-warzywny koktajl z jarmużem – wrzuciłam do blendera wszystko co znalazłam w domu w potrzebie zrobienia szybkiego drugiego śniadania. To co powstało przerosło moje oczekiwania i z czystym sumieniem mogę Wam taką mieszankę polecić! : ) Pełna witamin zielona szklanka zaspokoi Wasz „mały głód” i doładuje porcją wartościowej energii!

 

Składniki na owocowo-warzywny koktajl z jarmużem:

  • 2 garście jarmużu bez łodyg
  • 1 małe jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Liście jarmużu dokładnie myjemy.
  • Jabłko myjemy i wykrawamy gniazda nasienne, owoc kroimy na mniejsze kawałki.
  • Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, żeby blender łatwiej i szybciej ją zmiksował.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, w razie konieczności dolewając więcej soku lub wodę mineralną – zależnie od tego jaką konsystencję koktajlu lubimy najbardziej.
  • Sok pomarańczowy można śmiało zastąpić wodą – smak będzie delikatniejszy, jarmuż bardziej wyczuwalny ale koktajl dalej powinien być smaczny.

owocowo-warzywny koktajl z jarmużem

jarmużu

Smacznego! : D