Pyszne i mega szybkie w przygotowaniu paluchy serowe z ciasta francuskiego! Świetnie sprawdzą się jako przekąska przygotowana ze skrawków ciasta, które zostaną po przygotowaniu rożków.

Składniki na paluchy serowe:

  • ciasto francuskie (1 opakowanie gotowego lub skrawki z innych potraw)
  • żółty ser w plasterkach
  • mleko
  • sól gruboziarnista (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ciasto francuskie kroimy na paski – warto pokroić je na trochę grubsze paski.
  • Żółty ser układamy na 1 połowie wzdłuż paska następnie ciasto składamy zamykając ser w środku.
  • Gotowe, sklejone ciasto zwijamy w jedną stronę, żeby powstała taka “spiralka”.
  • Ciasto smarujemy mlekiem, możemy posypać gruboziarnistą solą i zapiekamy w 200ºC przez około 10-15 minut.
  • W tym czasie paluchy się zarumienią, a ser się cudownie rozpuści.
  • Studzimy przed podaniem – najlepiej na kratce.

Wskazówki:

Takie paluchy śmiało można posypać przed pieczeniem sezamem lub zostawić bez dodatków – jak u mnie. Polecam!

paluchy

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email