Pyszne i mega szybkie w przygotowaniu paluchy serowe z ciasta francuskiego! Świetnie sprawdzą się jako przekąska przygotowana ze skrawków ciasta, które zostaną po przygotowaniu rożków.
Składniki na paluchy serowe:
- ciasto francuskie (1 opakowanie gotowego lub skrawki z innych potraw)
- żółty ser w plasterkach
- mleko
- sól gruboziarnista (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie kroimy na paski – warto pokroić je na trochę grubsze paski.
- Żółty ser układamy na 1 połowie wzdłuż paska następnie ciasto składamy zamykając ser w środku.
- Gotowe, sklejone ciasto zwijamy w jedną stronę, żeby powstała taka „spiralka”.
- Ciasto smarujemy mlekiem, możemy posypać gruboziarnistą solą i zapiekamy w 200ºC przez około 10-15 minut.
- W tym czasie paluchy się zarumienią, a ser się cudownie rozpuści.
- Studzimy przed podaniem – najlepiej na kratce.
Wskazówki:
Takie paluchy śmiało można posypać przed pieczeniem sezamem lub zostawić bez dodatków – jak u mnie. Polecam!
Smacznego!