Pyszny pasztet, na który przepis moja mama dostała od swojej koleżanki. Wspaniała konsystencja, nie jest zbyt suchy i bardzo wyrazisty w smaku. Jak dla mnie pychota. : ) Jeśli ktoś lubi tego typu domowe „wyroby” to z pewnością posmakuje mu także ten pasztet. : )
W okresie przedświątecznym warto rozpocząć poszukiwania sprawdzonych przepisów, żeby później nie martwić się tym na ostatnią chwilę. : )
Składniki:
- 300 g łopatki
- 1 udko z kurczaka
- 100 g surowego boczku
- wąski pasek słoniny
- 150 g wątróbki
- kawałek pora
- 2 cebule
- 1 średnia marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki vegety
- sól, pieprz do smaku
- olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Łopatkę, udko, boczek i słoninę zalewamy gorącą wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz pora i gotujemy około 1 godzinę. Cebulkę kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (wątróbki nie smaży się długo, bo robi się twarda). Wszystkie składniki dobrze studzimy. Po wystudzeniu wszystko kroimy na mniejsze kawałki i mielimy 2 razy. Dodajemy jajko, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Nie bójcie się spróbować czy dodaliście odpowiednią ilość przypraw, wszystkie składniki są przecież już wcześniej usmażone lub ugotowane. 🙂 Blaszkę smarujemy olejem, żeby pasztet się nie przykleił i wykładamy masę. Pieczemy 1 godzinę w 180°C. Warto poczekać aż pasztet wystygnie zanim wyciągniemy go z formy, inaczej może się rozpaść.
Smacznego! : D
Paszteciki z ciasta francuskiego • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] : ) Ja na blogu umieszczałam już pewien sprawdzony przepis na pasztet, a znaleźć możecie go TUTAJ. Idealnie komponuje się w tym zestawieniu, jest delikatny, bardzo aromatyczny i wprost przepyszny. […]
Pasztet | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]