Tym razem przed Wami przepis na dość nietypowe koreczki. Ciepłe z ciągnącym serem na pewno przyciągną wiele osób. Jak dla mnie smak dopasowany idealnie, choć osobiście zrezygnowałabym z podgrzewania pomidora i dodała go na samym końcu jeśli ktoś uzna to za konieczne. ; )
Składniki na 8 porcji:
- 8 dużych pieczarek (moje duże raczej nie były ; )
- 3 plasterki sera
- 3 plasterki ulubionej szyneczki (ostatnio przypadła mi do gustu „szynka z wiochy”)
- kilka pomidorków koktajlowych
- wykałaczki
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy korzonki. Warto użyć tych wielgachnych pieczarek, które śmiało można dostać w wielu marketach – ja użyłam dość dużych “zwykłych pieczarek” i świetnie sprawdziły się w formie przystawki na jeden kęs. : )
Korzonki można wykorzystać innym razem, na przykład w risotto lub szybkim spaghetti – nie warto marnować czegokolwiek w kuchni, korzonki często wyrzucamy, a poza tym, że są twardsze dalej są pieczarkowe. ; )
Ser i szynkę kroimy w paseczki, a następnie w kwadraciki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połóweczki. Pieczarki kładziemy wierzchem kapelusza na blasze przykrytej papierem do pieczenia. W kapeluszach układamy po kilka kawałków szynki, następnie sera i pomidorki koktajlowe. U mnie, jak zresztą widać pomidorki się nie pojawiły ponieważ niestety nie przepadam za ciepłymi pomidorami (sosy to inna sprawa!). Aczkolwiek warto się przekonać bo zawarte w pomidorach składniki działają dla naszego zdrowia lepiej wtedy, gdy są poddane obróbce termicznej – mowa tu o słynnym likopenie. : )
Nadziane pieczarki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na kilka-kilkanaście minut, do czasu aż się pięknie zarumienią. Wbijamy przez środek wykałaczkę, żeby nasze koreczki były stabilne i wygodne do jedzenia i gotowe. : D
Dajcie znać czy lubicie tego typu przekąski, czy wolicie raczej te “na zimno”. : )
Smacznego! : )
Pieczarki zapiekane z szynką i serem | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]