Okej, to moja pierwsza w życiu pieczona owsianka z mango i już wiem, że nie ostatnia! Nie przygotowuje się jej długo, jest naprawdę pyszna i idealna zarówno w diecie cukrzycowej jak i dla zdrowych osób. Z pewnością będę jej próbować w różnych wariacjach smakowych! Dziękuję Kasiu za podrzucenie tego pomysłu 😀
Składniki (1 pieczona owsianka mango):
- 40 g płatków owsianych
- 3 łyżki wrzątku
- 40g jogurtu naturalnego (lub kokosowego w wersji wege)
- szczypta cynamonu
- 100g owoców (u mnie mrożone mango)
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem.
- Następnie dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy.
- Do tak przygotowanych płatków dodajemy kawałki owoców – u mnie mango. Dodałam prosto z zamrażalnika, bez rozmrażania.
- Całość możemy upiec na dwa sposoby – w kokilce lub małym naczyniu żaroodpornym albo w formie na muffiny. Obie wersje sprawdzą się dobrze.
- Gotową owsiankę możemy dosłodzić do smaku (na przykład erytrytolem lub cukrem) przed pieczeniem, oraz doprawić cynamonem. Ja zrobiłam to po upieczeniu.
- Owsiankę pieczemy przez 25 minut w 180°C.
Smacznego! 😀