Okej, to moja pierwsza w życiu pieczona owsianka z mango i już wiem, że nie ostatnia! Nie przygotowuje się jej długo, jest naprawdę pyszna i idealna zarówno w diecie cukrzycowej jak i dla zdrowych osób. Z pewnością będę jej próbować w różnych wariacjach smakowych! Dziękuję Kasiu za podrzucenie tego pomysłu 😀

 

Składniki (1 pieczona owsianka mango):

  • 40 g płatków owsianych
  • 3 łyżki wrzątku
  • 40g jogurtu naturalnego (lub kokosowego w wersji wege)
  • szczypta cynamonu
  • 100g owoców (u mnie mrożone mango)

 

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem.
  • Następnie dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy.
  • Do tak przygotowanych płatków dodajemy kawałki owoców – u mnie mango. Dodałam prosto z zamrażalnika, bez rozmrażania.
  • Całość możemy upiec na dwa sposoby – w kokilce lub małym naczyniu żaroodpornym albo w formie na muffiny. Obie wersje sprawdzą się dobrze.
  • Gotową owsiankę możemy dosłodzić do smaku (na przykład erytrytolem lub cukrem) przed pieczeniem, oraz doprawić cynamonem. Ja zrobiłam to po upieczeniu.
  • Owsiankę pieczemy przez 25 minut w 180°C.

pieczona owsianka z mango

Smacznego! 😀