Tym razem krótka historia o tym, dlaczego tak bardzo tęsknię do wiosny… Uwielbiam grille i ogniska, nawet w środku zimy chciałam przypomnieć sobie smak pieczonych ziemniaków. Ale nie Zapiekanki ziemniaczanej… u mnie pieczone ziemniaki w mundurkach! : )
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 2 spore ziemniaki
- 1 łyżka masła
- sól
- opcjonalnie domowy twarożek
Przygotowanie:
- Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową, żeby utworzyły małe sakiewki – matową stroną do zewnątrz! Wtedy ciepło przenika do środka, ale nie ucieka.
- Grzejemy piekarnik do 200ºC.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika bezpośrednio na ruszt lub na blasze, jak Wam wygodniej.
- Pieczemy ok. 45 min do 1 godziny, zależnie od wielkości ziemniaka.
- Upieczone ziemniaki wyciągamy, odwijamy z folii, rozcinamy na krzyż.
- W nacięcie wkładamy słuszną porcję masła i obficie solimy.
Wskazówki:
Na wierzch polecam nałożyć również domowy twarożek. Takie ziemniaki mogą stanowić osobne danie, lub dodatek do pysznego obiadu.
Smacznego!
Kefir
Właśnie się pieką ziemniorki :3 Ale się będzie żarło! <3