Tytuł może jednak nie do końca trafiony, choć jest to piernik dojrzewający. 😉 W końcu przepis wcale od mojej mamy się nie zaczął ale za to była to droga, którą trafił do mnie. 🙂 Znaleziony na opakowaniu gotowej przyprawy do piernika Kamis, zasłużył na przetestowanie. 🙂 Zazwyczaj wszyscy takie przepisy traktujemy “po macoszemu”. Nie do końca chcemy je sprawdzać, raczej trzymamy się swoich rodzinnych ksiąg kucharskich, przepisów z polecenia lub wykonanych przez kogoś w internecie. I nie ma w tym nic złego, dopóki jesteśmy otwarci na eksperymenty i nowości, bo przecież na tym polega cała zabawa w kuchni! 😀

Mama przygotowała ten piernik na minione święta i od razu skradł nasze serca! Idealna ilość przypraw, zwarta ale delikatna konsystencja, nie jest przesuszony. Dla nas ten piernik okazał się strzałem w dziesiątkę, choć nie jest gotowy od razu – trzyma trochę w napięciu i pozwala się niecierpliwić w czekaniu na siebie, nie trzeba go jednak przygotowywać miesiącami wcześniej jak piernik staropolski, a daje nam obraz tego jaki jest piernik dojrzewający. 🙂

Składniki na piernik dojrzewający:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 50 g posiekanych bakalii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  • Mleko wlewamy do garnka, w trakcie wsypujemy cukier oraz miód i całość podgrzewamy.
  • Gdy cukier i miód się rozpuszczą zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy masło, przyprawę i sól, odstawiamy do przestudzenia.
  • Po ostudzeniu wbijamy jajka i ubijamy.
  • Wsypujemy mąkę z sodą i całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy kolejno bakalie oraz powidła, całość mieszamy i przykrywamy ściereczką.
  • Na tym etapie piernik jest gotowy do dojrzewania, teraz odstawiamy go na minimum 2 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji.
  • Po 2 dniach: Długą, wąską formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia, następnie wlewamy odstane ciasto i pieczemy około 1 godzinę w 180°C.
  • Po upieczeniu piernik zawijamy w folię i odstawiamy na kolejne 2-4 dni.

Wskazówki

Tak przygotowany piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie. Ja jadłam swój nawet 2 tygodnie po przygotowaniu. Gwarantuję, że był równie pyszny co wcześniej, nie wysechł i nic się z nim nie stało. 🙂

piernik dojrzewający

Zobacz więcej przepisów świątecznych.

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email