Pierogi z borówkami są świetnym zamiennikiem klasycznych pierogów z jagodami! Smak jest zbliżony, pozbawiony wszelkiej goryczki – naprawdę zaskoczyło mnie to połączenie! Zarówno konsystencją jak i kolorem naprawdę niewiele różnią się od oryginału, a można je swobodnie przygotowywać częściej ze względu na łatwiejszy dostęp do borówek z sklepach. 😀
Składniki na pierogi z borówkami:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wrzątku
- szczypta soli
- około 400 g borówek
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Borówki dokładnie myjemy, odsączamy na sicie. Najlepiej zrobić to wcześniej i dać im swobodnie przeschnąć.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi z TEGO przepisu.
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy szczyptę soli.
- Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki mieszając całość łyżką, żeby się nie poparzyć.
- Połączone składniki wyłożyć na stolnicę/blat i wyrabiać przez około 8-10 minut. W razie konieczności można podsypać ciasto mąką, żeby się nie kleiło.
- Gotowe ciasto odstawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na około 20-30 minut, żeby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, dzielimy na 3-4 części.
- Każdą część kolejno rozwałkowujemy na około 2 milimetry, pozostałe dalej trzymając w misce, żeby nie wyschły.
- Szklanką lub specjalną formą wycinamy kółeczka.
- Na środek każdego kółka nakładamy borówki, zlepiamy, następnie odkładamy na blacie/stolnicy/ściereczce oprószonej mąką. Jeśli wolicie słodsze nadzienia można dodać do środka po około pół łyżeczki cukru – mi wystarczyły niedosładzane. 🙂
- Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, około 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówki:
Idealnie smakują podane z jogurtem naturalnym/śmietaną oraz cukrem. Można je również posypać cynamonem.
Smacznego! 😀