Pyszne, łatwe w przygotowaniu pierogi z frużeliną wiśniową. Nie brzmią może intuicyjnie ale stanowią naprawdę wspaniałą kwintesencję lata! Kwaskowato słodki środek, pyszne ciasto i bardzo intensywny wiśniowy smak – po prostu pycha!
Składniki na około 40 pierogów:
- frużelina wiśniowa z TEGO przepisu
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 200 ml gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie pierogów z frużeliną wiśniową:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Przygotowujemy frużelinę wiśniową z TEGO przepisu.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi.
- W misce mieszamy mąkę oraz sól, następnie dodajemy gorącą wodę, mieszając całość łyżką, żeby się nie poparzyć.
- Tak przygotowane ciasto wyrabiamy przez około 7 minut.
- Ciasto na pierogi odkładamy w misce przykrytej ściereczką kuchenną na około 15 minut, żeby odpoczęło.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 3-4 mniejsze części i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy na grubość około 1 mm.
- Szklanką wycinamy z ciasta kółeczka.
- Na każde kółko kładziemy około 0,5 łyżeczki wiśni i sklejamy dokładnie brzegi.
- Żeby pierogi nie przyklejały się do blatu przed gotowaniem dobrze jest obtoczyć je lekko w mące i układać na ścierce kuchennej.
- Resztki ciasta zagniatamy i powtarzamy kolejno rozwałkowywanie i wycinanie aż do skończenia ciasta.
- W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
- Pierogi gotujemy we wrzątku partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu zachowując odstępy, żeby się nie posklejały.
Wskazówki:
Ważne, żeby bardzo dokładnie zlepiać brzegi pierogów, żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.
Do wody, w której gotujemy pierogi można dodać odrobinę oleju, dzięki czemu nie będą tak skłonne do sklejania się.
Tak przygotowane pierogi smakują wyśmienicie zarówno od razu, podane na gorąco, jak i na zimno.
Smacznego! 😀