Pyszne, łatwe w przygotowaniu pierogi z frużeliną wiśniową. Nie brzmią może intuicyjnie ale stanowią naprawdę wspaniałą kwintesencję lata! Kwaskowato słodki środek, pyszne ciasto i bardzo intensywny wiśniowy smak – po prostu pycha!

 

Składniki na około 40 pierogów:

  • frużelina wiśniowa z TEGO przepisu
  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 200 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie pierogów z frużeliną wiśniową:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Przygotowujemy frużelinę wiśniową z TEGO przepisu.
  • Przygotowujemy ciasto na pierogi.
  • W misce mieszamy mąkę oraz sól, następnie dodajemy gorącą wodę, mieszając całość łyżką, żeby się nie poparzyć.
  • Tak przygotowane ciasto wyrabiamy przez około 7 minut.
  • Ciasto na pierogi odkładamy w misce przykrytej ściereczką kuchenną na około 15 minut, żeby odpoczęło.
  • Po tym czasie dzielimy ciasto na 3-4 mniejsze części i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy na grubość około 1 mm.
  • Szklanką wycinamy z ciasta kółeczka.
  • Na każde kółko kładziemy około 0,5 łyżeczki wiśni i sklejamy dokładnie brzegi.
  • Żeby pierogi nie przyklejały się do blatu przed gotowaniem dobrze jest obtoczyć je lekko w mące i układać na ścierce kuchennej.
  • Resztki ciasta zagniatamy i powtarzamy kolejno rozwałkowywanie i wycinanie aż do skończenia ciasta.
  • W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.
  • Pierogi gotujemy we wrzątku partiami przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu zachowując odstępy, żeby się nie posklejały.

Wskazówki:

Ważne, żeby bardzo dokładnie zlepiać brzegi pierogów, żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.

Do wody, w której gotujemy pierogi można dodać odrobinę oleju, dzięki czemu nie będą tak skłonne do sklejania się.

Tak przygotowane pierogi smakują wyśmienicie zarówno od razu, podane na gorąco, jak i na zimno.

pierogi z frużeliną wiśniową

 

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email