Standardowe, pyszne w swojej prostocie, przywołujące na myśl letnie gorące dni pierogi z truskawkami. U mnie w kuchni to czysty klasyk. Na zwykłej mące pszennej, najbardziej klasyczne z możliwych, warte wypróbowania chociaż raz!

Bardzo łatwe do wykonania, szybkie, wegańskie. Do zrobienia zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców. Można wykonać zarówno z przepisu na ciasto na pierogi bez jajka lub ciasta na pierogi z jajkiem.

 

Składniki na pierogi z truskawkami:

  • ciasto na pierogi
  • około 300g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru jeśli owoce są mało słodkie

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy ciasto na pierogi – na przykład z TEGO przepisu.
  • Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki.
  • Truskawki kroimy w dużą kostkę.
  • Następnie ddodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy.
  • Jeśli owoce są mało słodkie możemy je na tym etapie dosłodzić.
  • Ciasto rozkładamy na stolnicy i rozwałkowujemy dość cienko – na około 2mm. W razie potrzeby można podsypać mąką stolnicę i/lub wałek.
  • Szklanką lub specjalną formą wycinamy kółka z ciasta.
  • Na każdym kółeczku układamy na środku truskawki, składamy pierogi na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, żeby podczas gotowania farsz nie wypłynął.
  • Tak przygotowane pierożki odkładamy lekko obtoczone mąką na blacie, stolnicy lub ściereczce kuchennej przyprószonej mąką.
  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Kiedy zawrzy, wrzucamy partiami pierogi.
  • Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

 

Wskazówki:

Jeśli brzegi ciasta nie chcą się lepić, bo ciasto było zbyt mocno podsypane mąką, warto posmarować je odrobiną przegotowanej wody przed zlepieniem.

Ugotowane pierogi można posmarować delikatnie olejem, żeby nie sklejały się ze sobą (świetne rozwiązanie jeśli planujemy pierogi mrozić).

Idealnie smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem!

pierogi z truskawkami

pierogi z truskawkami

 

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email