Uwielbiam pierś z kurczaka, może moja fascynacja jest niezdrowa ale naprawdę cenię sobie takie obiady, szaszłyki z kurczakiem, kurczaka pieczonego, sałatki z kurczakiem i tym podobne rzeczy… to jest po prostu mój smak. Dzisiaj mam dla Was propozycję, która fanom drobiu z pewnością przypadnie do gustu, jest to szybki, pyszny, domowy obiad, który sprawdzi się idealnie zamiast tradycyjnego schabowego na niedzielnym stole. Pierś z kurczaka z puree pietruszkowym – warto spróbować.
Składniki (na pierś z kurczaka z puree pietruszkowym – 2-3 porcje):
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie przyprawa gyros)
- sałata lodowa
- ziemniaki
- 1 łyżka masła (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
- 1 łyżka mleka (na ilość ziemniaków odpowiednią dla 2 porcji)
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy.
- Przyprawiamy do smaku i marynujemy przez co najmniej pół godziny.
- Sałatę myjemy i osuszamy.
- Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- W międzyczasie, kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzewamy patelnię.
- Kurczaka wstępnie obsmażamy z 2 stron na dość mocnym ogniu, żeby mięso się zrumieniło i pozostało soczyste.
- Następnie dusimy go pod przykryciem na małym lub średnim ogniu aż mięso się usmaży.
- Po odcedzeniu ziemniaków, do jeszcze gorących dodajemy masło i mleko oraz dokładnie ubijamy je tłuczkiem.
- Natkę pietruszki dokładnie myjemy, siekamy na drobno i dodajemy do ziemniaków.
Wskazówki:
Kurczaka najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, wtedy jego smak będzie bardziej wyrazisty i „przegryzie” się do środka.
Danie podajemy zaraz po przygotowaniu – resztę mięsa można wykorzystać do dowolnej sałatki lub na kanapki, ja takiego kurczaka uwielbiam jednak nie lubię odgrzewać drobiu, więc resztę mięsa zawsze wykorzystuję na zimno – do sałatek czy kanapek sprawdza się idealnie.
Smacznego!
Pierś z kaczki z buraczkami • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Można podawać je w całości, rozbite tłuczkiem lub w formie puree – na przykład takiego, które przygotowałam do piersi z kurczaka. […]
22kilo
Kiedyś najczęściej jadłam na obiad pierś z kurczaka, teraz już mi sie przejadla i chętniej sięgam po udka. Piers jest o tyle lepsza, że można ją szybciutko przygotować 😉
Chaotyczna
To fakt, jest bardzo szybka w przygotowaniu. 🙂 Udka też lubię, aczkolwiek ostatnio szaleję za piersią i sporo z nią kombinuję. 🙂 Dziękuję bardzo za komentarz, miłego wieczora! 😀