Pomysł na lekki, wiosenny obiad – mi się już zastęskniło za tymi wszystkimi świeżymi warzywkami i za wiosną w ogóle. : ) Pyszna pierś z kurczaka z Waszymi ulubionymi przyprawami i delikatne warzywa, zdecydowanie polecam.
Składniki na pierś z kurczaka:
- brokuł
- kalafior
- fasolka szparagowa zielona
- marchewka
- pierś drobiowa
- przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy.
- Nacinamy wzdłuż na pół, dzieląc jedną pierś na 2 plastry.
- Przyprawiamy według uznania. U mnie sól, pieprz oraz przyprawa do gyrosa.
- Mięso dusimy pod przykryciem na odrobinie oleju aż będzie gotowe ale ciągle soczyste.
- Warzywa myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki: marchewkę na plastry, z brokuła i kalafiora odrywamy pojedyncze różyczki, gotujemy na parze aż będą miękkie.
- Gotowany na parze kalafior nie posiada charakterystycznej goryczki i znacznie lepszy smak.
- Ugotowane warzywa możemy posolić, układamy na kawałku kurczaka.
Smacznego! : D
Pierś z kurczaka pod wiosenną sałatką gotowaną na parze | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]