Uwielbiam taki domowy placek z rabarbarem! : ) Tym razem postawiłam na mały eksperyment – ciasto nie wyszło idealne ale za to przepyszne! Cóż, człowiek uczy się na błędach. : ) Zapraszam do wypróbowania – warto upiec taki placek z rabarbarem i ocenić czy warto. : )
Składniki na placek z rabarbarem:
- 250 g margaryny
- 1 łyżka masła
- 5 białek
- 5 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
Przygotowanie:
- Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru (druga będzie potrzebna do owoców) do gładkiej, puszystej konsystencji.
- Dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając razem aż dobrze się połączą.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
- Przesypujemy je do utartej masy i mieszamy do połączenia.
- Ubijamy pianę z białek. Najszybciej ubiją się w misce metalowej lub szklanej, z dodatkiem szczypty soli.
- Mieszając z ciastem pianę z białek pamiętajmy, żeby zawsze robić to bardzo delikatnie, najlepiej łyżką lub specjalną łopatką – żeby ciasto pozostało odpowiednio napowietrzone.
- W międzyczasie możemy przygotować też owoce. Rabarbar dokładnie myjemy obieramy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki.
- Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojony rabarbar i pozostały cukier.
- Od czasu do czasu mieszając prażymy na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie. Najlepiej robić to na większym ogniu, tak żeby sok odparował. W przeciwnym razie trzeba odsączyć nadmiar płynu.
- Wmieszać delikatnie rabarbar z ciastem i przełożyć do blaszki.
- Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem czy nie jest surowe (do suchego patyczka).
Wskazówki:
Możemy przygotować ciasto na kilka sposobów.
- Można wylać na blaszkę połowę ciasta, równo rozsmarować i położyć na wierch rabarbar. Na końcu wylać drugą połowę ciasta.
- Można też wyłożyć kawałki rabarbaru na sam wierzch, już po przelaniu ciasta do formy.
- Ja kawałki rabarbaru wmieszałam delikatnie w ciasto. Niestety większość rabarbaru spłynęła na dół, tworząc na dnie blaszki mokry spód i ciasto nie urosło zbyt mocno.
Swój placek z rabarbarem podałam z cukrem pudrem (co też gorąco polecam) oraz ze świeżymi owocami (truskawkami).
Smacznego!