Uwielbiam taki domowy placek z rabarbarem! : ) Tym razem postawiłam na mały eksperyment – ciasto nie wyszło idealne ale za to przepyszne! Cóż, człowiek uczy się na błędach. : ) Zapraszam do wypróbowania – warto upiec taki placek z rabarbarem i ocenić  czy warto. : )

Składniki na placek z rabarbarem:

  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka masła
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg rabarbaru

Przygotowanie:

  • Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru (druga będzie potrzebna do owoców) do gładkiej, puszystej konsystencji.
  • Dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając razem aż dobrze się połączą.
  • W osobnej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki – oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
  • Przesypujemy je do utartej masy i mieszamy do połączenia.
  • Ubijamy pianę z białek. Najszybciej ubiją się w misce metalowej lub szklanej, z dodatkiem szczypty soli.
  • Mieszając z ciastem pianę z białek pamiętajmy, żeby zawsze robić to bardzo delikatnie, najlepiej łyżką lub specjalną łopatką – żeby ciasto pozostało odpowiednio napowietrzone.
  • W międzyczasie możemy przygotować też owoce. Rabarbar dokładnie myjemy obieramy i kroimy na około 2 centymetrowe kawałki.
  • Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojony rabarbar i pozostały cukier.
  • Od czasu do czasu mieszając prażymy na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie. Najlepiej robić to na większym ogniu, tak żeby sok odparował. W przeciwnym razie trzeba odsączyć nadmiar płynu.
  • Wmieszać delikatnie rabarbar z ciastem i przełożyć do blaszki.
  • Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem czy nie jest surowe (do suchego patyczka).

Wskazówki:

Możemy przygotować ciasto na kilka sposobów.

  • Można wylać na blaszkę połowę ciasta, równo rozsmarować i położyć na wierch rabarbar. Na końcu wylać drugą połowę ciasta.
  • Można też wyłożyć kawałki rabarbaru na sam wierzch, już po przelaniu ciasta do formy.
  • Ja kawałki rabarbaru wmieszałam delikatnie w ciasto. Niestety większość rabarbaru spłynęła na dół, tworząc na dnie blaszki mokry spód i ciasto nie urosło zbyt mocno.

Swój placek z rabarbarem podałam z cukrem pudrem (co też gorąco polecam) oraz ze świeżymi owocami (truskawkami).

placek

rabarbar

placek

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email