Obiecane, zapowiadane na Instagranie placki! Mogłabym napisać o nich tak wiele, że zupełnie nie wiem co napisać. : ) Mimo, ze ciasto jest niemal niesłodkie to słodycz owocu i syropu klonowego rekompensuje nam to wszystko. Ponadto zdrowe, witaminowe, idealne śniadanie zapewniające energię na aktywny początek dnia! : ) Polecam gorąco wszystkim trenującym i nie-trenującym, dorosłym i dzieciom, mężczyznom i kobietom – są bardzo sycące, nie trzeba zjeść ich bardzo wiele, a dzięki składnikom, z których są zrobione szybko zapełnią nasz żołądek i zapewnią uczucie sytości na długo. : ) Takie placki to najlepsza alternatywa, na przykład, dla owsianki. : )
Składniki (1 porcja jak na zdjęciach):
- 1,5 łyżki mąki żytniej
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- mleko lub woda
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki lnu mielonego
- 1/2 łyżeczki ostropestu mielonego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka sezamu
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/3 owocu mango
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
W misce mieszamy razem mąkę, płatki owsiane, jajko, ostropest i len. Do mieszaniny dodajemy mleko lub wodę w takiej ilości, żeby osiągnąć pożądaną konsystencję – ciasto nie powinno być za gęste ani zbyt rzadkie. W razie gdyby konsystencja była zbyt zwarta – dolewamy więcej mleka. Jeśli zaś ciasto wyjdzie zbyt lejące – dosypujemy mąki i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Ciasto możemy także trochę dosłodzić – ja uważam jednak, ze w połączeniu z syropem klonowym i słodkim mango placki same w sobie nie muszą być słodkie, nie będzie to odczuwalne jako brak. : )
Placki smażymy najlepiej na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Gorące placki dekorujemy mango, polewamy syropem klonowym (ilość zależy od osobistych preferencji – lubicie mocno słodkie dania? dajcie ciut więcej : )), posypujemy ziarnami: słonecznikiem i sezamem, i gotowe! : )
Zgodnie z Waszymi preferencjami słonecznik można dodać także do ciasta – ja jednak miałam ochotę na taką wersję, bardziej dekoracyjną
Smacznego! : D
Placki owsiane z mango i syropem klonowym | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]