Jeśli nie wiecie co przygotować dla Waszej rodziny na niedzielne śniadanie, macie ochotę na małe co-nieco po południu lub zwyczajnie chce Wam się czegoś pysznego – placki straciatella są idealną propozycją. 😀 Bardzo fajne, delikatne i puszyste placki, które choć nie najbardziej dietetyczne, zdecydowanie należą to tych zdrowszych. 😀

Składniki na placki straciatella:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1,5-2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mlek
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jak wolicie 🙂 )
  • szczypta soli
  • dowolny dżem (u mnie malinowy)

Przygotowanie:

  • Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  • Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.
  • Następnie dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt.
  • Całość miksujemy, dodając stopniowo mleko, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Czekoladę siekamy na dowolne kawałki (najlepiej nie za duże), mieszamy ją z masą.
  • Do ciasta dodajemy łyżkę piany z białek i bardzo dokładnie mieszamy, żeby napowietrzyć całe ciasto.
  • Dodajemy resztę piany z białek, mieszając delikatnie, żeby ciasto zostało napowietrzone i puszyste.
  • Rozgrzewamy patelnię, smażymy placuszki na rumiany kolor, na średnim ogniu, bez tłuszczu lub z możliwie najmniejszą ilością tłuszczu i nakładamy po jednej łyżce ciasta.

 

Wskazówki

Tak przygotowane placki straciatella idealnie będą smakowały ze słodkim dżemem oraz posypane posiekaną gorzką czekoladą. 😀

placki straciatella

Wszystkich zainteresowanych zapraszam również na mojego Instagrama, gdzie postaram się wrzucać więcej “codziennych zdjęć” z moich kulinarnych doświadczeń, a także przeżyć i możliwych wypraw 😀

Smacznego! 😀