Jeśli nie wiecie co przygotować dla Waszej rodziny na niedzielne śniadanie, macie ochotę na małe co-nieco po południu lub zwyczajnie chce Wam się czegoś pysznego – placki straciatella są idealną propozycją. 😀 Bardzo fajne, delikatne i puszyste placki, które choć nie najbardziej dietetyczne, zdecydowanie należą to tych zdrowszych. 😀
Składniki na placki straciatella:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1,5-2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mlek
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jak wolicie 🙂 )
- szczypta soli
- dowolny dżem (u mnie malinowy)
Przygotowanie:
- Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.
- Następnie dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt.
- Całość miksujemy, dodając stopniowo mleko, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Czekoladę siekamy na dowolne kawałki (najlepiej nie za duże), mieszamy ją z masą.
- Do ciasta dodajemy łyżkę piany z białek i bardzo dokładnie mieszamy, żeby napowietrzyć całe ciasto.
- Dodajemy resztę piany z białek, mieszając delikatnie, żeby ciasto zostało napowietrzone i puszyste.
- Rozgrzewamy patelnię, smażymy placuszki na rumiany kolor, na średnim ogniu, bez tłuszczu lub z możliwie najmniejszą ilością tłuszczu i nakładamy po jednej łyżce ciasta.
Wskazówki
Tak przygotowane placki straciatella idealnie będą smakowały ze słodkim dżemem oraz posypane posiekaną gorzką czekoladą. 😀
Wszystkich zainteresowanych zapraszam również na mojego Instagrama, gdzie postaram się wrzucać więcej “codziennych zdjęć” z moich kulinarnych doświadczeń, a także przeżyć i możliwych wypraw 😀
Smacznego! 😀
Artur
Na pewno skorzystam z przepisu.