Placki z cukinii są idealnym daniem dla fanów placków ziemniaczanych, choć przygotowuje się je w moim mniemaniu łatwiej. Idealny wakacyjny obiad – smaczne, chrupiące, rewelacyjnie komponują się zarówno z sosem tzatziki jak i kluskami śląskimi! Latem, kiedy cukinie obrodzą jest to jedno z głównych dań, które namiętnie przygotowuję, bo te placki wprost uwielbiamy. Kiedyś przygotowywałam również wersję bez tłuszczu oraz pieczoną – chętnie podzielę się tymi przepisami, kiedy już będę miała nowy piekarnik, bo chwilowo mój odmówił współpracy i nie mam gdzie piec.
Składniki na placki z cukinii:
- około 500 cukinii (2 małe lub 1 większa)
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1jajko
- 3 łyżki mąki (u mnie pszenna)
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Cukinię dokładnie myjemy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Tak przygotowaną cukinię umieszczamy w większej misce, solimy około łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż puści sok.
- Po około 20-30 minutach dokładnie odciskamy cukinię z soku.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do cukinii.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
- Do miski wbijamy jajko.
- Koperek dokładnie myjemy, siekamy, dodajemy do miski razem z mąką.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy olej – placki najlepiej smażyć na średnim ogniu, żeby były chrupiące ale nie surowe w środku.
- Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na brązowy kolor.
- Usmażone placki zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączamy nadmiar tłuszczu.
Wskazówki:
Tak przygotowane placki wyśmienicie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Pasuje do nich dod tzatziki, czy sos pieczarkowy, a nawet gulasz – tak jak do placków ziemniaczanych!
Smacznego! 😀