Placki z cukinii są idealnym daniem dla fanów placków ziemniaczanych, choć przygotowuje się je w moim mniemaniu łatwiej. Idealny wakacyjny obiad – smaczne, chrupiące, rewelacyjnie komponują się zarówno z sosem tzatziki jak i kluskami śląskimi! Latem, kiedy cukinie obrodzą jest to jedno z głównych dań, które namiętnie przygotowuję, bo te placki wprost uwielbiamy. Kiedyś przygotowywałam również wersję bez tłuszczu oraz pieczoną – chętnie podzielę się tymi przepisami, kiedy już będę miała nowy piekarnik, bo chwilowo mój odmówił współpracy i nie mam gdzie piec.

 

Składniki na placki z cukinii:

  • około 500 cukinii (2 małe lub 1 większa)
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1jajko
  • 3 łyżki mąki (u mnie pszenna)
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Cukinię dokładnie myjemy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Tak przygotowaną cukinię umieszczamy w większej misce, solimy około łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż puści sok.
  • Po około 20-30 minutach dokładnie odciskamy cukinię z soku.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do cukinii.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
  • Do miski wbijamy jajko.
  • Koperek dokładnie myjemy, siekamy, dodajemy do miski razem z mąką.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej – placki najlepiej smażyć na średnim ogniu, żeby były chrupiące ale nie surowe w środku.
  • Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na brązowy kolor.
  • Usmażone placki zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób odsączamy nadmiar tłuszczu.

Wskazówki:

Tak przygotowane placki wyśmienicie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Pasuje do nich dod tzatziki, czy sos pieczarkowy, a nawet gulasz – tak jak do placków ziemniaczanych!

 

placki z cukinii

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email