Dzisiaj mam dla Was placki z masłem orzechowym, które nie jednemu przypadną do gustu! : ) Jeśli uwielbiacie masło orzechowe równie bardzo jak ja – postanowiłam zamiast ciągle podawać je do placków umieścić je w cieście i zobaczyć co z tego wyjdzie. Tym razem placki są zdecydowanie mniej puszyste ale… mimo to przepyszne. : ) Jeśli zamiast zwykłej mąki wykorzystamy mąkę na przykład z cieciorki dodatkowo staną się wspaniałym, bezglutenowym posiłkiem. : )
Składniki na placki z masłem orzechowym:
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 czubate łyżki mąki (u mnie z cieciorki)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu
- 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
- mleko
- syrop klonowy
- jogurt naturalny
- suszona żurawina
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Do miski wsypujemy mąkę, zmielone siemię lniane i ostropest, cukier oraz nasiona chia i mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy jajko i masło orzechowe.
- Stopniowo wlewamy mleko i dokładnie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
- Tak przygotowane placki z masłem orzechowym smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.
Wskazówki:
Placki wspaniale smakują podane z syropem klonowym, jogurtem naturalnym i suszoną żurawiną. : )
Smacznego! : )
Placki z masłem orzechowym | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]