Dzisiaj mam dla Was placki z masłem orzechowym, które nie jednemu przypadną do gustu! : ) Jeśli uwielbiacie masło orzechowe równie bardzo jak ja – postanowiłam zamiast ciągle podawać je do placków umieścić je w cieście i zobaczyć co z tego wyjdzie. Tym razem placki są zdecydowanie mniej puszyste ale… mimo to przepyszne. : ) Jeśli zamiast zwykłej mąki wykorzystamy mąkę na przykład z cieciorki dodatkowo staną się wspaniałym, bezglutenowym posiłkiem. : )

 

Składniki na placki z masłem orzechowym:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki mąki (u mnie z cieciorki)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
  • mleko
  • syrop klonowy
  • jogurt naturalny
  • suszona żurawina

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Do miski wsypujemy mąkę, zmielone siemię lniane i ostropest, cukier oraz nasiona chia i mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy jajko i masło orzechowe.
  • Stopniowo wlewamy mleko i dokładnie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
  • Tak przygotowane placki z masłem orzechowym smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.

Wskazówki:

Placki wspaniale smakują podane z syropem klonowym, jogurtem naturalnym i suszoną żurawiną. : )

placki z masłem orzechowym

placki z masłem orzechowym

placki z masłem orzechowym

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email