Przyszły tydzień będzie tygodniem placków. Dzisiaj więc postanowiłam pokazać Wam małe wprowadzenie, a mianowicie tradycyjne placki ziemniaczane jakie robi się w moim domu! Dajcie znać koniecznie jakie placki ziemniaczane przygotowujecie Wy w swoich domach i czy lubicie je jeść czy jednak wybieracie zamienniki. Placki ziemniaczane to jedna z niewielu form, w których lubię ziemniaki – na co dzień nie są moim ulubionym warzywem i raczej ich unikam bo nie lubię ich smaku.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków surowych
- 3 łyżki mąki
- 3-4 jajka
- sól
- 1 cebula
- opcjonalnie biały ser z jogurtem naturalnym
- opcjonalnie cukier
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach razem z cebulą.
- Do miski dodajemy mąkę, sól oraz jajka i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Placki ziemniaczane smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne by ogień nie był zbyt duży, w przeciwnym razie placki zbyt szybko się zrumienią, a ziemniaki pozostaną surowe.
- Usmażone placki odsączamy z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Wskazówki:
Można podawać na słono lub posypane cukrem. Jak dla mnie najlepsze są te z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzisiaj podałam je z odrobiną białego sera z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Często goszczą na polskich stołach, jeszcze częściej z dodatkiem gulaszy – u mnie zazwyczaj w formie bez specjalnych dodatków, i tak smakują nam najbardziej.
Smacznego! : )
Placki ziemniaczane – tradycyjne | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]