Przyszły tydzień będzie tygodniem placków. Dzisiaj więc postanowiłam pokazać Wam małe wprowadzenie, a mianowicie tradycyjne placki ziemniaczane jakie robi się w moim domu! Dajcie znać koniecznie jakie placki ziemniaczane przygotowujecie Wy w swoich domach i czy lubicie je jeść czy jednak wybieracie zamienniki. Placki ziemniaczane to jedna z niewielu form, w których lubię ziemniaki – na co dzień nie są moim ulubionym warzywem i raczej ich unikam bo nie lubię ich smaku.

 

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków surowych
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 jajka
  • sól
  • 1 cebula
  • opcjonalnie biały ser z jogurtem naturalnym
  • opcjonalnie cukier

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach razem z cebulą.
  • Do miski dodajemy mąkę, sól oraz jajka i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Placki ziemniaczane smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne by ogień nie był zbyt duży, w przeciwnym razie placki zbyt szybko się zrumienią, a ziemniaki pozostaną surowe.
  • Usmażone placki odsączamy z nadmiaru oleju na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Wskazówki:

Można podawać na słono lub posypane cukrem. Jak dla mnie najlepsze są te z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzisiaj podałam je z odrobiną białego sera z jogurtem naturalnym i szczyptą soli. Często goszczą na polskich stołach, jeszcze częściej z dodatkiem gulaszy – u mnie zazwyczaj w formie bez specjalnych dodatków, i tak smakują nam najbardziej.

placki ziemniaczane

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email