Placki żytnie może na zdjęciu nie wyglądają najbardziej okazale jednak w smaku były naprawdę przepyszne. Gorąco polecam fanom mąki żytniej. Idealnie sprawdzą się z każdymi dodatkami, są błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę nie wymagają od nas wiele – są wspaniałe na szybkie śniadanie, a przy tym oczywiście, co najważniejsze, zdrowe. : )
Składniki na placki żytnie:
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- mleko
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Wszystkie składniki suche oraz jajko umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo dolewamy mleka do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
- Im rzadsze ciasto tym bardziej płaskie wyjdą placuszki (bardziej będą przypominać naleśniki).
- W razie potrzeby/ochoty do placków możemy dodać ulubione dodatki, bakalie, masło orzechowe, owoce, nasiona. Te placki zawsze będą wspaniałe i zniosą to super, a ich dodatek podniesie nie tylko walory smakowe ale także zdrowotne placuszków.
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, na średnim lub mały ogniu do zarumienienia z obu stron.
- Kiedy wylane na patelnię ciasto się zetnie, a na wierzchu porobią się bąbelki to znak, że czas placuszki odwrócić.
Wskazówki:
Ja swoich placków nie słodziłam zbyt mocno (jeśli lubicie takie rzeczy mocno słodkie sypnijcie więcej cukru do smaku), ponieważ polałam je po wierzchu syropem klonowym.
Smacznego! : D
Jacko
Cukier i węglowodany to dla lubiących cukrzycę, wysiadanie narządów i krótkie życie. Żytnia lepsza od pszenicznego zła, ale lepsze byłoby coś z większą ilością witamin i minerałów mąka orkiszowa?
Chaotyczna
Nikt nie broni – można śmiało użyć mąki orkiszowej oraz pominąć cukier. 🙂
filimonka
Zaciekawiła mnie ta mąka żytnia. Świetne placuszki na śniadanie, dzięki za przepis. Posmarowałam dżemem truskawkowym Gomaru. Zrobiłam sobie dobrego surprise’a 🙂
Chaotyczna
Ja bardzo często kombinuję przygotowując śniadania, próbowałam już różnistej mąki i śmiało polecam takie eksperymenty! 😀 Cieszę się bardzo, że się podobają, na drowie! 🙂 Z dżemem truskawkowym wszystkie placki są obłędne, prawda? 😀 Pozdrawiam! 🙂
filimonka
„obłędne” – dodane do słownika! 😀
Placki żytnie | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]