Pyszne, mega zdrowe, mięciutki i bardzo słodkie za sprawą dojrzałych bananów – takie właśnie są dzisiejsze placuszki bananowe. A przy okazji prezentują się uroczo – mimo, że nie nad wyraz pulchne to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu – cały proces opiera się na wrzuceniu wszystkich składników do blendera, zmiksowaniu i usmażeniu. Ograniczamy brudzenie naczyń co sprawia, że takie placki są idealne do przygotowania o poranku, kiedy zależy nam na czasie i nie chcemy robić zbędnego bałaganu. : )

Składniki (na placuszki bananowe – 2-3 porcje):

  • 2 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym słodsze, diabetycy powinni wybierać mniej dojrzałe)
  • 1 jajko
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 2-4 łyżki mąki (dowolnej: pszennej, orkiszowej lub kukurydzianej)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru/słodzika/miodu (jeśli banany są mało dojrzałe)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu

Opcjonalnie:

  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy
  • świeże owoce

Przygotowanie:

Już tłumaczę skąd takie widełki w składnikach i brak dokładnych proporcji – niestety nie odmierzałam bardzo dokładnych składników. Przygotowanie tych placków jest jednak bardzo intuicyjne, nie trzeba więc dokładnych proporcji.

  • Banany obieramy.
  • Banana, jajko, mleko, mąkę (zacznijmy od mniejszej ilości), siemię lniane i cukier miksujemy dokładnie blenderem na gładką masę – do dokładnego połączenia składników.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste dolewamy mleka i całość jeszcze raz szybko miksujemy.
  • Po zmiksowaniu dosypujemy sezam i wiórki kokosowe.
  • Całość mieszamy do połączenia składników łyżką.
  • Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na minimalnej ilości tłuszczu – ja jednak zawsze wybieram nieprzywieralną patelnię teflonową i smażę bez tłuszczu – na średnim lub małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Wskazówki:

Placuszki wspaniale smakują zarówno na gorąco jak i przestudzone, czy po prostu zimne – na przykład na drugi dzień. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i świeżymi owocami.

Takie placuszki bananowe możemy przygotować na dowolnej mące oraz z dowolnymi dodatkami – warto próbować różnych kombinacji, żeby trafić w swoje gusta. Po więcej placków zajrzyj tutaj.

placuszki bananowe

placuszki bananowe

 

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email