Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to jabłkowe placuszki z żurawiną – nie wymagają dużo więcej zachodu od zwykłych placków, są za to bardzo zdrowe, nie trzeba ich dosładzać jeśli mamy słodkie jabłka i owoc z samego rana dostarczy nam energii i wielu witamin. Pamiętajcie – kto dziennie jabłko zjada tego choroba nie dopada!
Placuszki, które chcę Wam dzisiaj pokazać są oczywiście na mące bezglutenowej – nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście użyli swojej ulubionej mąki – czy to żytniej, czy pszennej. : )
Składniki na placuszki jabłkowe:
- 1 duże jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
- mleko
- 1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Jabłko dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach (wedle uznania, będą to mniej lub bardziej wyczuwalne kawałki owocu).
- Żółtko jajka oddzielamy od białka.
- Następnie białko ubijamy na sztywną pianę.
- W miseczce umieszczamy żółtko, mąkę, siemię lniane, nasiona chia, żurawinę oraz jabłko.
- Stopniowo dodajemy mleko, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy 1 łyżkę piany z białek i dokładnie mieszamy, żeby ciasto dobrze połączyło się z pianą.
- Następnie dodajemy resztę piany bardzo delikatnie mieszając, żeby piana nie opadła. Dzięki temu dwustopniowemu mieszaniu ciasto dokładnie wymiesza się z pianą nie robiąc grudek, nie będzie też trzeba zbyt energicznie i długo mieszać całości dzięki czemu piana nie opadnie, a placki będą bardzo puszyste.
- Tak przygotowane placuszki jabłkowe smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej, bez tłuszczu, na złoto z obu stron.
- Ja swoje placki podałam z 1 łyżeczką masła orzechowego, które uwielbiam! Polecam gorąco to połączenie.
Wskazówki:
Placki z mąk bezglutenowych warto smażyć krócej, a na mocniejszym ogniu – nie są wtedy zbyt suche.
Smacznego! : D
Maria
Te placki nazywają się u nas racuchy 🙂 To, że z dodatkiem żurawiny, to same plusy. Głównie żurawina kojarzy mi się właśnie z płatkami owsianymi z mlekiem, a dwa to z sałatkami, w ramach deseru czy podwieczorku uwielbiam zrobić właśnie taką sałatkę owocową “na szybko”: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-owocowa-niezast%C4%85piona-porcja-zdrowia-i-energii-w-ma%C5%82ej-salaterce A co ciekawe, spotkałam się też z zurawiną i w słonych sałatkach. Na pewno placuszki muszą być wyśmienite…
Chaotyczna
Tradycyjne racuchy robione sa na drożdżach i przy użyciu maki pszennej – na blogu i na takie jest przepis. 🙂 Żurawinę cenię sobie za jej zdrowe właściwości ale przede wszystkim za smak. 🙂 Świetnie sprawdza się reż do mięs – polecam! 🙂
Bezglutenowe placuszki jabłkowe z żurawiną | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Karmel-itka
dziś na śniadanie miałam jaglane pancakes, ale niestety nie doczekały się zdjęć.
Chaotyczna
Super! Niestety placki lubią być tak pyszne, że często ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem ich zanim zrobi się zdjęcia. 😉