Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to jabłkowe placuszki z żurawiną – nie wymagają dużo więcej zachodu od zwykłych placków, są za to bardzo zdrowe, nie trzeba ich dosładzać jeśli mamy słodkie jabłka i owoc z samego rana dostarczy nam energii i wielu witamin. Pamiętajcie – kto dziennie jabłko zjada tego choroba nie dopada! 

Placuszki, które chcę Wam dzisiaj pokazać są oczywiście na mące bezglutenowej – nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście użyli swojej ulubionej mąki – czy to żytniej, czy pszennej. : )

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
  • mleko
  • 1 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach (wedle uznania, będą to mniej lub bardziej wyczuwalne kawałki owocu).

Lubię gdy moje placuszki są puszyste, nie uznaję jednak faszerowania się chemicznymi proszkami – zwłaszcza wtedy, kiedy nasze śniadanie ma być jak najbardziej zdrowe i wartościowe. : ) Z tego też powodu przygotowując placki robię to w stylu omletowym – żółtko jajka oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę.

W miseczce umieszczamy żółtko, mąkę, siemię lniane, nasiona chia, żurawinę oraz jabłko. Stopniowo dodajemy mleko, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy 1 łyżkę piany z białek i dokładnie mieszamy, żeby ciasto dobrze połączyło się z pianą. Następnie dodajemy resztę piany bardzo delikatnie mieszając, żeby piana nie opadła. Dzięki temu dwustopniowemu mieszaniu ciasto dokładnie wymiesza się z pianą nie robiąc grudek, nie będzie też trzeba zbyt energicznie i długo mieszać całości dzięki czemu piana nie opadnie, a placki będą bardzo puszyste. : )

Tak przygotowane placuszki jabłkowe smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej, bez tłuszczu, na złoto z obu stron. Placki z mąk bezglutenowych warto smażyć krócej, a na mocniejszym ogniu – nie są wtedy zbyt suche. : ) Ja swoje placki podałam z 1 łyżeczką masła orzechowego, które uwielbiam! polecam gorąco to połączenie. : )

placuszki jabłkowe

placuszki jabłkowe

placuszki jabłkowe

Smacznego! : D