Pyszne, zdrowe i najprostsze bezglutenowe placuszki kukurydziane. : ) Najprostszy przepis na wspaniałe omletowe placuszki – bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, czy słodkie i zdrowy deser, naprawdę delikatne, odpowiednio usmażone stają się niemal chmurką. : ) Gorąco polecam! : )
Składniki na placuszki kukurydziane (ok. 10 szt.):
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nasion chia
- mleko
- ulubiony dżem
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Białko oddzielamy od żółtka.
- Następnie ubijamy białko z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, siemię lniane, cukier oraz nasiona chia.
- Do suchych składników dodajemy żółtko i dolewamy stopniowo mleka, do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
- Do tak przygotowanego ciasta dodajemy 1 łyżkę piany z białek i dokładnie mieszamy całość napowietrzając ciasto – jeśli dodamy całe białko na raz ciężej będzie dokładnie wymieszać ciasto tak, żeby piana nie opadła. Po połączeniu dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
- Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.
- Placki bezglutenowe lepiej jest smażyć krócej na ciut większym ogniu, wtedy nie stają się zbyt suche. Ja swoje placki podałam z dżemem truskawkowym – gorąco polecam! : )
Smacznego! : D
Bezglutenowe placuszki kukurydziane | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]