Prosty pomysł na nietypowe, słodkie placuszki z marchewką i jabłkiem. Pyszne na śniadanie i dietetyczne. Jeśli macie bardzo słodkie jabłka możecie nie dodawać w ogóle cukru, będą równie pyszne.

Wspaniałe placuszki, lekko słodkie dzięki jabłku, delikatne za sprawą jogurtu – idealne na śniadanie do pysznej herbaty lub kawy z mlekiem. Po delikatnej modyfikacji mąki i słodzika – dobre również dla diabetyków, choć raczej nie codziennie. Polecam!

 

Składniki na słodkie placuszki z marchewką i jabłkiem:

  • 1 jabłko
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Jabłko i marchewkę myjemy, następnie obieramy.
  • Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Dodajemy mąkę, jajko, jogurt i cukier, dokładnie mieszamy.
  • Smażymy według uznania – na oleju lub bez – nie za duże placuszki na złotobrązowy kolor.
  • Podajemy same, z cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami.

słodkie placuszki z marchewką i jabłkiem

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email