Oto przed Wami wytwór nagłej potrzeby mojej kuzynki – praliny kakaowe. Olga, pamiętasz jeszcze te pralinki? Kobieta z chęciami na coś słodkiego potrafi być bardzo kreatywna – takim sposobem powstały te cudeńka. Polecam, wymagają bardzo mało pracy, mało składników, za to są przepyszne i świetnie zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Ich podstawowa wada – duża kaloryczność. Ale przecież nie musimy ich zjadać od razu całej przyczepki, prawda? Raz na jakiś czas nikomu się jeszcze nic nie stało! 

Ciężko będzie mi przywołać jakieś konkretne proporcje, ponieważ zawsze robiłyśmy te kuleczki zupełnie „na oko” – jak było za dużo margaryny dosypywałyśmy płatków, jak nie chciało się kleić dodawałyśmy margaryny. Ciężko jest mi więc podać konkretne proporcje i mam nadzieję, że Wy również zdacie się na własny instynkt próbując tych pysznych kakaowych kuleczek.

Składniki na błyskawiczne praliny kakaowe:

  • 100 g płatków owsianych
  • 35 g margaryny/masła
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie wiórki kokosowe, kakao i cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  • Formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy w przygotowanych wcześniej wiórkach, kakao i cukrze pudrze.
  • Tak przygotowane praliny kakaowe chłodzimy w lodówce kilka godzin (najlepiej zostawić je tam po prostu na całą noc).

praliny kakaowe

praliny kakaowe

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email