Prażone jabłka idealne na przykład do domowego jabłecznika! Idealne w wielu zastosowaniach ale w okresie świątecznym to jedno szczególnie przychodzi mi do głowy. Warto spróbować szarlotki z tak przygotowanymi jabłkami, zdecydowanie!

Pyszne i arcyproste. Tak przygotowane owoce możemy zjeść same, dodać do deseru lub cieszyć się ich smakiem w domowej tarcie jabłkowej.

Składniki (na prażone jabłka, 2 porcje deserowe):

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła/oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Owoce myjemy, obieramy ze skórki.
  • Kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
  • Następnie kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki.
  • Cynamon mieszamy w małej miseczce z cukrem trzcinowym.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka.
  • Podsmażamy szybko i zmniejszamy ogień.
  • Dosypujemy cukier z cynamonem i smażymy jeszcze chwilę, aż jabłuszka delikatnie zmiękną, raz na jakiś czas mieszając.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email