Prażone jabłka idealne na przykład do domowego jabłecznika! Idealne w wielu zastosowaniach ale w okresie świątecznym to jedno szczególnie przychodzi mi do głowy. Warto spróbować szarlotki z tak przygotowanymi jabłkami, zdecydowanie!
Pyszne i arcyproste. Tak przygotowane owoce możemy zjeść same, dodać do deseru lub cieszyć się ich smakiem w domowej tarcie jabłkowej.
Składniki (na prażone jabłka, 2 porcje deserowe):
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła/oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego/ksylitolu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, obieramy ze skórki.
- Kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
- Następnie kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki.
- Cynamon mieszamy w małej miseczce z cukrem trzcinowym.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka.
- Podsmażamy szybko i zmniejszamy ogień.
- Dosypujemy cukier z cynamonem i smażymy jeszcze chwilę, aż jabłuszka delikatnie zmiękną, raz na jakiś czas mieszając.
Smacznego!