Sałatka idealna jako szybka przekąska na imprezę. Proste smaki, które doskonale się ze sobą komponują i eleganckie ich podanie tworzą idealny zestaw. Zapraszam do wypróbowania osobiście! : )

Dziś postanowiłam się wpasować trochę w naszą “świąteczną” konwencję. : )

 

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie bazylia

 

Przygotowanie:

Ser feta kroimy w dowolnej wielości kostkę (jak to zrobić możesz sprawdzić w dziale Ciekawostki). Pomidora obieramy ze skórki ( możemy też skórę zostawić – według uznania oczywiście; mi skórka na pomidorze zupełnie nie przeszkadza), pozbywamy się pestek, kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miseczki/pucharka/szklanki lub innego naczynia. Pomidora skrapiamy oliwą, doprawiamy lekko pieprzem, mieszamy. Sól jest nam zbędna ponieważ ser feta jest serem słonym – nie chcemy dostać nadciśnienia tylko delektować się smakiem. : ) Delikatnie mieszamy pomidora z fetą i przekładamy do ozdobnych pucharków lub nakładamy na zmianę trochę pomidora i fety warstwami. Można przybrać listkiem bazylii dla ozdoby. : )

sałatka z fetą

Ja podałam z sosem czosnkowym i bazylią. : )

sałatka z fetą

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email