Żytni chlebek na zakwasie to coś pysznego – ten jest chyba najprostszym domowym chlebem jaki miałam przyjemność robić. Jedyne co stanowi kłopot w jego przypadku to zakwas – a ten czasem potrafi być kapryśny i chleb nie wyrasta zbyt dobrze jak złapie “focha”. ; ) Warto jednak spróbować bo nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! : )

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy aktywny zakwas oraz letnią wodę i wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.

Keksówkę 10 x 30 cm smarujemy olejem przy pomocy papierowego ręcznika i wysypujemy mąką (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przekładamy do formy i wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny i 30 minut.

Wierch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i pieczemy w 210°C przez około 40-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

żytni

żytni

Smacznego! : )