Prosty chleb żytni na zakwasie to coś pysznego – ten jest chyba najprostszym domowym chlebem jaki miałam przyjemność robić. Jedyne co stanowi kłopot w jego przypadku to zakwas – a ten czasem potrafi być kapryśny i chleb nie wyrasta zbyt dobrze jak złapie „focha”. Warto jednak spróbować bo nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!
Składniki na prosty chleb żytni na zakwasie:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 450 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy aktywny zakwas oraz letnią wodę i wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników.
- Keksówkę 10 x 30 cm smarujemy olejem przy pomocy papierowego ręcznika i wysypujemy mąką (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia).
- Ciasto przekładamy do formy i wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
- Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na około 4 godziny i 30 minut.
- Wierch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i pieczemy w 210°C przez około 40-60 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego! : )
Lina w Śmietanie
O tak, papier jest super! Piekę dziś kolejny chleb foremkowy cała drżę, że znowu mi kiepsko wyjdzie, jakiegoś mam pecha do takich chlebów, na bochenku o wiele łatwiej poznać czy już upieczony i czy można wyjąć go do dopiekania, w efekcie udało się go uratować, ale skórka wygląda okropnie i najlepiej byłoby go ciąć piłą 😀
Chaotyczna
To fakt, na bochenku łatwiej jest kontrolować jego stan – mimo wszystko polecam sprawdzać patyczkiem do szaszłyka lub wykałaczką czy chlebek jest w środku upieczony – u mnie się sprawdza! Jeśli skórka za bardzo się rumieni, a chlebek potrzebuje jeszcze pieczenia, wystarczy foremkę nakryć papierem do pieczenia lub arkuszem papieru śniadaniowego. 🙂
Prosty chleb żytni na zakwasie | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]