Przepis na te rogaliki znalazła gdzieś moja ciocia. : ) Któregoś razu razem z nią i moją kuzynką zajęłyśmy się robieniem rogalików, żeby przygotować coś słodkiego i mało wymagającego do kawy na niedzielne popołudnie. : ) Rogaliki okazały się strzałem w dziesiątkę – ich jedyną wadą było to, że tak szybko zniknęły ze stołu. : D
Składniki (na około 40 rogalików):
- 250 g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub cukier z prawdziwą wanilią, na przykład domowej produkcji)
- marmolada lub powidła jako nadzienie
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, oba rodzaje cukru oraz śmietanę. Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto należy przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na około 5 części. Każdą rozwałkowujemy na około 4 mm, okrągły placek i dzielimy na 8 części (jak pizzę). Niestety z całego procesu przygotowywania nie mam żadnych zdjęć, z pewnością jednak będę jeszcze kiedyś robić rogaliki, wtedy na pewno Wam wszystko pokażę. : ) Na każdym trójkąciku kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy całość, zaczynając od najszerszego końca trójkącika, i formując rogaliki. Gotowe rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, wtedy ich powierzchnia będzie ładnie błyszcząca. : )
Nasze rogaliki pieczemy przez około 15-20 minut w 180°. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego! : D
Pyszne rogaliki z marmoladą | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]