Od kiedy pamiętam moja mama robi przepyszne racuchy. Oczywiście drożdżowe, bo takie dla mnie powinny być „prawdziwe” racuchy. Towarzyszą nam zawsze we wszystkie święta, a także na Wigilię, gdzie stają dumie pośród 12 wigilijnych potraw. : )
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 6 dag drożdży
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki masła
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Masło rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy resztę składników i chwilę wyrabiamy ciasto. Masło dodajemy na samym końcu i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać rękami. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość będzie gotowe do smażenia (powinno urosnąć do podwojenia objętości ale często jest to zależne od jakości drożdży i nie zawsze możliwe, ważne żeby ciasto było dobrze napowietrzone). Gotowe ciasto nakładamy łyżkami na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron, aż racuchy będą złoto-brązowe.
Pamiętajcie, że nie należy jeść gorącego ciasta drożdżowego! Może się to skończyć silnymi bólami brzucha.
Ostudzone racuchy posypujemy cukrem-pudrem. Przepyszne są zarówno świeże jak i podane następnego dnia – prosto z lodówki. : )
Smacznego! : D
Racuchy drożdżowe | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]