Kto nie lubi rogalików? W dodatku z nadzieniem krówkowym? Ja ostatnio mam na nie ogromną ochotę ale nie chce mi się cały czas przygotowywać czasochłonnego ciasta drożdżowego – dlatego tym razem postawiłam na szybkie i gotowe rozwiązania – gotowe ciasto francuskie, które jest błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Takie chrupiące rogaliki z krówką super sprawdzą się do kawy, dzięki temu, że ciasto nie jest słodkie rogaliki nie są mdlące, przygotowuje się je szybko i idealnie nadają się na szybki poczęstunek.

Składniki (rogaliki z krówką – 16 sztuk):

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

  • Gotowe ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów.
  • Następnie każdy prostokąt przecinamy po przekątnej, żeby uzyskać 16 trójkątów, z których powstaną rogaliki.
  • Na każdym trójkącie umieszczamy około 3/4 łyżeczki masy krówkowej, rozsmarowując ją delikatnie wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Rogaliki zwijamy od dłuższego brzegu z nadzieniem do rogu.
  • Formujemy rogaliki (możemy posmarować je mlekiem lub rozkłóconym jajkiem) i pieczemy przez około 20-25 minut w 200ºC.

Wskazówki:

Gotowe rogaliki z krówką podajemy po przestudzeniu same, posypane cukrem pudrem lub polane cukrem bądź czekoladą.

rogaliki z krówką

rogaliki z krówką

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email