Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone, którą Wam dzisiaj pokażę to naprawdę delikatny i wyjątkowo uroczy deser. Będzie idealnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju przyjęcia lub jako słodkie co nieco po obiedzie z przyjaciółmi lub rodziną. Dzisiaj przedstawiam Wam ją w dwóch wersjach. Obie równie urocze i walentynkowe, a w rzeczywistości różniące się tylko jednym detalem. Zdecydowanie polecam Wam to ciasto – nie jest tak pracochłonne jakby się wydawało. Z pominięciem dekoracji z masy dekoracyjnej jest wręcz dziecinnie proste i zajmuje jedynie 30-40 minut przygotowania włącznie z pieczeniem.
Składniki (1 rolada biszkoptowa z kremem mascarpone):
Masa dekoracyjna (masy wystarczy do dekoracji 2 rolad):
- 90 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 90 g mąki
- 1 białko
- 2 łyżki kakao (lub barwnik spożywczy)
Biszkopt (na 1 roladę):
- 3 duże jajka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem mascarpone (na 1 roladę):
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30% lub najlepiej 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie barwnik spożywczy
- opcjonalnie marmolada
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od zrobienia masy do dekoracji biszkoptów. Jeśli nie chcemy, by nasza rolada miała charakterystyczne wzorki krok ten możemy zupełnie pominąć, wtedy zajmujemy się tylko przygotowaniem biszkoptu i kremu do przełożenia.
- Wszystkie składniki na masę dekoracyjną jak i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy białko, mąkę, kakao i całość miksujemy do połączenia składników.
- Masę nakładamy szprycą lub rękawem cukierniczym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dekoracyjne wzory – im grubsza warstwa, tym większe prawdopodobieństwo, że po upieczeniu elementy mogą oddzielać się od biszkoptu.
- Gotowe dekoracje chłodzimy przez kilka lub kilkanaście minut w lodówce, w międzyczasie przygotowując biszkopt.
Biszkopt:
- Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej – tylko wtedy białka uzyskają maksymalną objętość (choć zimne łatwiej będzie ubić).
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Biały ubijamy w misce z dodatkiem szczypty soli.
- Kiedy białka będą już ubite na sztywną pianę dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier i ciągle ucieramy, aż cukier niemal całkowicie się rozpuści. Jak to sprawdzić? Wystarczy nabrać na palce odrobinę piany i rozetrzeć między palcem wskazującym, a kciukiem – jeśli nie czujemy zbyt wielu drobinek piana jest gotowa (tak samo przygotowuje się pianę na BEZY – zobacz).
- Do ubitej piany z cukrem dodajemy pojedynczo po 1 żółtku, całość ciągle miksując aż do dokładnego połączenia.
- Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką), tak żeby piana nie siadła.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę, na której wcześniej robiliśmy nasze dekoracje – dzięki chłodzeniu masy nie zmieszają się ze sobą, a wzór pozostanie dobrze widoczny.
- Ciasto biszkoptowe wyrównujemy delikatnie i pieczemy przez 12 minut w 170ºC.
- Po upieczeniu biszkopt wyciągamy odwracając do góry nogami na lnianą ściereczkę i delikatnie odrywamy papier do pieczenia.
- Jeśli przygotowaliście roladę z dekoracjami ciasto należy ponownie odwrócić, uważając żeby się nie połamało i zawinąć w ściereczkę (nie ściśle; wzdłuż dłuższego boku) tak, aby wzór był na górze oraz pozostawić do wystudzenia owinięte ściereczką.
Przygotowanie kremu:
- Składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone – powinny przeleżeć w lodówce wcześniej co najmniej kilka godzin).
- Kremówkę ubijamy, następnie kiedy śmietana będzie już gęstniała ale nie będzie całkowicie ubita dodajemy do niej cukier puder, ciągle miksując.
- Kiedy śmietana będzie całkiem ubita wyłączamy mikser, do śmietany dodajemy cały serek mascarpone i opcjonalnie barwniki spożywcze.
- Całość jeszcze raz szybko miksujemy, do połączenia składników.
- W czasie przygotowania kremu rolada powinna dobrze przestygnąć.
- Wystudzony biszkopt rozwijamy delikatnie, nakładamy krem (ja zanim nałożyłam krem biszkopt posmarowałam cienką warstwą marmolady różanej).
- Roladę zawijamy w sposób w jaki stygła – wzdłuż dłuższego boku, możemy zaasekurować ściereczką, następnie chłodzimy całość przez co najmniej 4 godziny w lodówce.
- Gotową roladę podajemy posypaną cukrem pudrem, można także posypać ją płatkami migdałowymi.
Smacznego! : D
Walentynkowo – Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]