Rolada biszkoptowa z kremem mascarpone, którą Wam dzisiaj pokażę to naprawdę delikatny i wyjątkowo uroczy deser. Będzie idealnym dodatkiem na wszelkiego rodzaju przyjęcia lub jako słodkie co nieco po obiedzie z przyjaciółmi lub rodziną.  Dzisiaj przedstawiam Wam ją w dwóch wersjach. Obie równie urocze i walentynkowe, a w rzeczywistości różniące się tylko jednym detalem. Zdecydowanie polecam Wam to ciasto – nie jest tak pracochłonne jakby się wydawało. Z pominięciem dekoracji z masy dekoracyjnej jest wręcz dziecinnie proste i zajmuje jedynie 30-40 minut przygotowania włącznie z pieczeniem.

 

Składniki (1 rolada biszkoptowa z kremem mascarpone):

Masa dekoracyjna (masy wystarczy do dekoracji 2 rolad):

  • 90 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 1 białko
  • 2 łyżki kakao (lub barwnik spożywczy)

Biszkopt (na 1 roladę):

  • 3 duże jajka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem mascarpone (na 1 roladę):

  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30% lub najlepiej 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
  • opcjonalnie marmolada

Przygotowanie:

  • Przygotowanie zaczynamy od zrobienia masy do dekoracji biszkoptów. Jeśli nie chcemy, by nasza rolada miała charakterystyczne wzorki krok ten możemy zupełnie pominąć, wtedy zajmujemy się tylko przygotowaniem biszkoptu i kremu do przełożenia.
  • Wszystkie składniki na masę dekoracyjną jak i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy białko, mąkę, kakao i całość miksujemy do połączenia składników.
  • Masę nakładamy szprycą lub rękawem cukierniczym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dekoracyjne wzory – im grubsza warstwa, tym większe prawdopodobieństwo, że po upieczeniu elementy mogą oddzielać się od biszkoptu.
  • Gotowe dekoracje chłodzimy przez kilka lub kilkanaście minut w lodówce, w międzyczasie przygotowując biszkopt.

Biszkopt:

  • Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej – tylko wtedy białka uzyskają maksymalną objętość (choć zimne łatwiej będzie ubić).
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Biały ubijamy w misce z dodatkiem szczypty soli.
  • Kiedy białka będą już ubite na sztywną pianę dodajemy stopniowo, małymi partiami cukier i ciągle ucieramy, aż cukier niemal całkowicie się rozpuści. Jak to sprawdzić? Wystarczy nabrać na palce odrobinę piany i rozetrzeć między palcem wskazującym, a kciukiem – jeśli nie czujemy zbyt wielu drobinek piana jest gotowa (tak samo przygotowuje się pianę na BEZY – zobacz).
  • Do ubitej piany z cukrem dodajemy pojedynczo po 1 żółtku, całość ciągle miksując aż do dokładnego połączenia.
  • Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką), tak żeby piana nie siadła.
  • Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę, na której wcześniej robiliśmy nasze dekoracje – dzięki chłodzeniu masy nie zmieszają się ze sobą, a wzór pozostanie dobrze widoczny.
  • Ciasto biszkoptowe wyrównujemy delikatnie i pieczemy przez 12 minut w 170ºC.
  • Po upieczeniu biszkopt wyciągamy odwracając do góry nogami na lnianą ściereczkę i delikatnie odrywamy papier do pieczenia.
  • Jeśli przygotowaliście roladę z dekoracjami ciasto należy ponownie odwrócić, uważając żeby się nie połamało i zawinąć w ściereczkę (nie ściśle; wzdłuż dłuższego boku) tak, aby wzór był na górze oraz pozostawić do wystudzenia owinięte ściereczką.

Przygotowanie kremu:

  • Składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone – powinny przeleżeć w lodówce wcześniej co najmniej kilka godzin).
  • Kremówkę ubijamy, następnie kiedy śmietana będzie już gęstniała ale nie będzie całkowicie ubita dodajemy do niej cukier puder, ciągle miksując.
  • Kiedy śmietana będzie całkiem ubita wyłączamy mikser, do śmietany dodajemy cały serek mascarpone i opcjonalnie barwniki spożywcze.
  • Całość jeszcze raz szybko miksujemy, do połączenia składników.
  • W czasie przygotowania kremu rolada powinna dobrze przestygnąć.
  • Wystudzony biszkopt rozwijamy delikatnie, nakładamy krem (ja zanim nałożyłam krem biszkopt posmarowałam cienką warstwą marmolady różanej).
  • Roladę zawijamy w sposób w jaki stygła – wzdłuż dłuższego boku, możemy zaasekurować ściereczką, następnie chłodzimy całość przez co najmniej 4 godziny w lodówce.
  • Gotową roladę podajemy posypaną cukrem pudrem, można także posypać ją płatkami migdałowymi.

rolada biszkoptowa z kremem mascarpone

rolada

rolada

rolada

rolada

rolada

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email