Te rożki bardzo mnie zaskoczyły – moje wyszły zupełnie inne niż te w przepisie podanym przez Kwestia Smaku. Mimo wszystko są przepyszne, w konsystencji wyszły przypominające ciasto półfrancuskie, lekko się listkują, są kruche i po prostu pyszne! : D Nawet jeśli zrobiłam coś nie tak (a trzymałam się przepisu, żeby nie było), rożki wyszły pyszne i zdecydowanie mogę je Wam polecić! : D
Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g twarogu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub cukier z prawdziwą wanilią)
- 2 jabłka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy cukier wanilinowy i masło. Całość siekamy nożem na małe kawałeczki, jak przy przygotowywaniu tradycyjnego ciasta kruchego. Dodajemy twaróg śmietankowy i całość razem siekamy. Ciasto należy szybko zagnieść, żeby go zbytnio nie rozgrzać w dłoniach. Formujemy kulkę, odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na półplasterki szerokości około 3-4 mm.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (lub stolnicy) na grubość około 0,5 centymetra. Szklanką wycinamy okrągłe placuszki (jak na pierogi), na środku każdego kładziemy po kawałku jabłka i 2 przeciwległe brzegi zawijamy i łączymy ze sobą na środku. Pieczemy około 20-25 minut w 200°C i studzimy na kratce. Rożki podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem, żeby trochę je osłodzić.
Moje rożki niestety elegancko wyrosły (z niezrozumiałych dla mnie powodów) i zachowały się typowo jak ciasto półfrancuskie, którym nie są. ; ) Dlatego też wszystkie rozeszły się na środku mimo, żeby były bardzo dokładnie sklejone. Kolejną partię piekłam „brzuszkami” do dołu i otrzymałam w ten sposób przepyszne poduszeczki z jabłkiem w środku. : ) Polecam!
Smacznego! : D
Rożki z jabłkami z ciasta twarogowego | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]