Takie rożki z jabłkiem u nas w domu były hitem od kiedy pojawiły się w pobliskiej cukierni. Postanowiłam, że równie dobrze można spróbować zrobić je w domu – nie do końca jest to finansowo opłacalne ale jeśli przygotujecie je w mniejszej formie jako przekąskę do kawy dla Waszych gości – z pewnością zrobią furorę.
Składniki na 2 rożki z jabłkiem:
- ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1-2 gałązki rabarbaru
- cynamon
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 jajko lub mleko
Przygotowanie:
- Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy.
- Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. na patelni rozpuszczamy masło, rabarbar i jabłka podsmażamy z dodatkiem cukru aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem miękkie.
- Z gotowego ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty (u mnie duże, z jednego arkusza wyszły 2 rożki), na połowie ciasta układamy owoce zostawiając wolne brzegi, które smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, następnie sklejamy w formie rożka.
- Rożki przed upieczeniem smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.
- Ciastka pieczemy w 200ºC przez około 20-25 minut (należy je obserwować, kiedy ciasto się zarumieni będą gotowe.
Wskazówki:
Możemy podawać polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub same. W każdej z tych wersji smakują obłędnie!
Smacznego!
Paluchy serowe z ciasta francuskiego • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] sprawdzą się jako przekąska przygotowana ze skrawków ciasta, które zostaną po przygotowaniu rożków. : […]