Takie rożki z jabłkiem u nas w domu były hitem od kiedy pojawiły się w pobliskiej cukierni. Postanowiłam, że równie dobrze można spróbować zrobić je w domu – nie do końca jest to finansowo opłacalne ale jeśli przygotujecie je w mniejszej formie jako przekąskę do kawy dla Waszych gości – z pewnością zrobią furorę.

Składniki na 2 rożki z jabłkiem:

  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1-2 gałązki rabarbaru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

  • Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy.
  • Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. na patelni rozpuszczamy masło, rabarbar i jabłka podsmażamy z dodatkiem cukru aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem miękkie.
  • Z gotowego ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty (u mnie duże, z jednego arkusza wyszły 2 rożki), na połowie ciasta układamy owoce zostawiając wolne brzegi, które smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, następnie sklejamy w formie rożka.
  • Rożki przed upieczeniem smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.
  • Ciastka pieczemy w 200ºC przez około 20-25 minut (należy je obserwować, kiedy ciasto się zarumieni będą gotowe.

Wskazówki:

Możemy podawać polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub same. W każdej z tych wersji smakują obłędnie!

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email