Ryż na mleku to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserków. Niestety mój organizm nie przepada za dużymi ilościami mleka, jednak taki deserek raz na jakiś czas nie stanowi problemu.

Pyszność, którą można podać zarówno ze świeżymi owocami, dżemem, bezami lub innymi dodatkami. Proporcja ryżu do mleka powinna wynosić od 1 na 4 (1 część ryżu na 4 części mleka) do 1 na 5 – zależnie od konsystencji, którą chcemy osiągnąć. Ja zamiast pewnej części mleka dodaję część wody.

Składniki na ryż na mleku:

  • 0,5 szklanki surowego ryżu
  • 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (lub 1 szklanka mleka 1 szklanka wody)
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu/miodu
  • 1/2 laski wanilii lub aromat/ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

  • Do rondelka wlać mleko lub mleko i wodę.
  • Wsypać suchy, surowy ryż oraz cukier/miód.
  • Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka z połowy i dodać do ryżu.
  • Ryż z mlekiem i wanilią doprowadzamy do wrzenia, i gotujemy około 20 minut.

Wskazówki:

Ryż powinien wyjść dość rzadki – zależnie od ilości mleka, można dodać go nawet 0,5 szklanki więcej niż podałam w przepisie.

Podawać możemy z dżemem, pokruszonymi bezami lub owocami. U mnie ze smażonymi jabłkami, które zrobiłam wcześniej.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email