Ryż z kiełbaskami i warzywami, który przygotowałam ostatnio na szybki obiad równie dobrze może zostać daniem jednogarnkowym – wystarczy wszystko podsmażyć w dużym garnku z grubym dnem, uprzednio gotując w nim ryż. Uwielbiam jednak to danie za jego uniwersalność – możemy dodać dowolne dodatki, które akurat mamy w domu, zmienić kiełbaski na parówki lub mięso z kurczaka, a wszystko po prostu przygotowujemy w jednym garnku. Jest to świetne danie „resztkowe” jeśli zostały Wam resztki warzyw z poprzednich dań. 🙂 Ja wykorzystałam u siebie także „resztki” ryżowe, ponieważ została mi mieszanka różnych rodzajów ryżu – takim sposobem w jednym garnku znalazł się ryż biały, brązowy oraz paraboiled. Polecam taki sposób kombinowania ze smakami. 😀
Składniki na ryż z kiełbaskami i warzywami:
- 4-5 torebek ryżu
- 6 kiełbasek frankfurterek lub parówek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i wysypujemy do dużego garnka.
- Kiełbaski kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kiełbaski do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ryżem.
- Cebulę drobno siekamy.
- Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do patelni, na której smażyliśmy kiełbaski dolewamy około 1 łyżki oleju i szklimy na niej cebulkę.
- Po kilku minutach dodajemy do cebuli marchewkę i podsmażamy kilka minut.
- Usmażoną cebulę razem z marchewką przekładamy do usmażonej wcześniej kiełbasy i ryżu, do patelni znowu dolewamy 1 łyżkę oleju.
- Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (wedle uznania, ja postawiłam na dość małą kostkę, żeby smak bardziej się rozszedł po daniu).
- Na rozgrzanej patelni obsmażamy pieczarki, żeby odparowały, i żeby wydobyć z nich smak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.++
- Po usmażeniu pieczarki przekładamy do garnka z ryżem.
- Kukurydzę, groszek oraz czerwoną fasolę odcedzić na sitku i dodać razem do garnka z ryżem.
- Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy, następnie dodajemy do garnka.
- Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
- Garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło.
Wskazówki:
Smacznego! 🙂