Risotto to to nie jest, ale taki ryż a’la risotto z kurczakiem to świetna i stosunkowo szybka propozycja obiadowa. Przygotować go można zarówno z ulubionymi warzywami jak i przyprawami tak, żeby smaki jak najbardziej nam odpowiadały. W mojej wersji jest to szybkie połączenie składników, które miałam w domu przygotowane na leniwy obiad. Na takie dni, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego, wartościowego, a nie spędzać wielu godzin w kuchni czarując przy garach nada się idealnie! Taki ryż można jeść zarówno na ciepło jak i zimno – świetnie sprawdzi się w formie lunchu lub obiadu „na wynos” – czy to do pracy, szkoły czy na uczelnię, gorąco polecam! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Moi domownicy uwielbiają to danie i często się ono u nas pojawia. Do takiego ryżu dodać możecie Wasze ulubione warzywa i dodatki i stworzyć swoją własną kombinację!
Składniki na ryż a’la risotto z kurczakiem:
- 300-400 g ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka/słoik fasolki szparagowej
- 1/2 puszki kukurydzy (lub więcej jeśli lubisz)
- ulubione przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Ugotowany przesypujemy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie.
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę – na tyle by się zeszkliła.
- Zeszkloną cebulę dodajemy do ryżu.
- Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na małej ilości oleju. Smażąc kurczaka powinniśmy wrzucić go na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i obsmażać krótko na mocnym ogniu – wtedy mięso szybko się zetnie, a w środku pozostanie soczyste.
- Usmażonego kurczaka również przekładamy do garnka z ryżem.
- Fasolkę i kukurydzę dobrze odsączamy na sicie i przekładamy do garnka.
- Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę na malutkim ogniu pod przykryciem do połączenia się smaków.
Smacznego! : )
Ryż a’la risotto z kurczakiem i warzywami | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]