Risotto to to nie jest, ale taki ryż a’la risotto z kurczakiem to świetna i stosunkowo szybka propozycja obiadowa. Przygotować go można zarówno z ulubionymi warzywami jak i przyprawami tak, żeby smaki jak najbardziej nam odpowiadały.  W mojej wersji jest to szybkie połączenie składników, które miałam w domu przygotowane na leniwy obiad.  Na takie dni, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego, wartościowego, a nie spędzać wielu godzin w kuchni czarując przy garach nada się idealnie! Taki ryż można jeść zarówno na ciepło jak i zimno – świetnie sprawdzi się w formie lunchu lub obiadu “na wynos” – czy to do pracy, szkoły czy na uczelnię, gorąco polecam!  Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Moi domownicy uwielbiają to danie i często się ono u nas pojawia. Do takiego ryżu dodać możecie Wasze ulubione warzywa i dodatki i stworzyć swoją własną kombinację!

 

Składniki na ryż a’la risotto z kurczakiem:

  • 300-400 g ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka/słoik fasolki szparagowej
  • 1/2 puszki kukurydzy (lub więcej jeśli lubisz)
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Ugotowany przesypujemy do garnka, w którym będziemy przygotowywać całe danie.
  • Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę – na tyle by się zeszkliła.
  • Zeszkloną cebulę dodajemy do ryżu.
  • Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na małej ilości oleju. Smażąc kurczaka powinniśmy wrzucić go na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię i obsmażać krótko na mocnym ogniu – wtedy mięso szybko się zetnie, a w środku pozostanie soczyste.
  • Usmażonego kurczaka również przekładamy do garnka z ryżem.
  • Fasolkę i kukurydzę dobrze odsączamy na sicie i przekładamy do garnka.
  • Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę na malutkim ogniu pod przykryciem do połączenia się smaków.

ryż

ryż

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email