Wiem, wiem, Święta i po Świętach ale wprost nie mogłam się powstrzymać – wprost uwielbiam jajka, a w takim wydaniu ostre jajko sadzone jest idealną propozycją dla skacowanych. Sprawdzone, testowane – możecie przygotować sobie takie śniadanie na kaca jeśli macie jakieś resztki w lodówce (u mnie często ryż z poprzedniego dnia) lub zrobić je zupełnie od podstaw (co włącznie z ugotowaniem ryżu zajmie Wam może ciut więcej czasu ale na pewno nie odbierze przyjemności). Uwaga, tylko dla fanów mocnych smaków! Jeśli nie lubicie ostrej kuchni – lepiej pomińcie papryczki, bo to prawdziwy ryż z ostrym sosem!
Składniki na ryż z ostrym sosem:
- 1 jajko
- 0,5-1 torebka ulubionego ryżu (u mnie brązowy)
- 2 średnie pieczarki
- 1 łyżeczka masła
- 1 puszka pomidorów (całe lub w kawałkach) lub 2 świeże pomidory
- olej
- ostra papryka mielona / chilli / pieprz cayenne
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Jeśli przygotowujemy potrawę ze świeżych pomidorów warto je najpierw sparzyć i obrać ze skórki – to ułatwi nam pracę i nie będziemy skazani na skórkę pływającą w naszym sosie.
- Jeśli nie mamy zimnego ryżu z poprzedniego dnia to jest moment, w którym gotujemy również porcję ryżu.
- Pieczarki myjemy, dokładnie obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.
- W rondelku roztapiamy masło, podsmażamy na nim pieczarki, żeby nabrały głębszego smaku.
- Do pieczarek wlewamy pomidory razem z zalewą (możemy je wcześniej drobniej posiekać, wtedy będą mogły się krócej dusić).
- Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (może być zarówno świeża chilli jak i chilli pieprz cayenne w proszku – wedle upodobań, ostra przyprawa odgrywa w walce z kacem kluczową rolę).
- Sos dusimy chwilę aż pomidory lekko odparują, po tym czasie będzie gotowy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy jajko sadzone wedle upodobań. Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy.
- Do miseczki wkładamy ryż, polewamy go z wierzchu naszym błyskawicznym sosem pomidorowo-pieczarkowym, na sosie układamy jajko sadzone (można je na tym etapie przyprószyć jeszcze ostrą papryką) i posypujemy szczypiorkiem, który idealnie łączy wszystkie smaki i komponuje się z całym daniem.
Wskazówki:
Ryż z ostrym sosem podajemy i jemy oczywiście na gorąco. Warto w towarzystwie mleka (słodkiego lub zsiadłego) lub jogurtu – idealnie niweluję pieczenie po ostrej papryce.
Smacznego!