Pamiętam jak jako dziecko przesiadywałyśmy z koleżanką i raczyłyśmy się ciasteczkami robionymi przez jej mamę. Pamiętam jakie były pyszne i postanowiłam wykonać je samemu w dorosłym życiu. Dla mnie typowy smak dzieciństwa, z chęcią wróciłam do tego przepisu. : )
Dzisiejszy przepisik raczej krótki, szybki do wykonania ale dla mnie to niesamowite wspomnienia z dzieciństwa i chciałabym się tym z Wami właśnie podzielić. : )
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g kleiku ryżowego
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem, konfitura lub marmolada (o dowolnym smaku)
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy kleik ryżowy i siekamy razem z margaryną. Dodajemy resztę składników (cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, jajka i cukier waniliowy) i zagniatamy ciasto na nasze ryżanki. Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ryżanki lekko się rozpływają ale nie trzeba zostawiać im bardzo dużo miejsca. W każdej kuleczce robimy małe wgłębienie palcem, w które wkładamy odrobinę marmolady. Jeśli chcemy użyć dżemu lub konfitury, wtedy wykładamy je na ciasteczka dopiero po upieczeniu. Ciasteczka pieczemy na jasny, złoty kolor przez około 15 minut w 180-190ºC.
Ot, cała filozofia. : ) Ciasteczka za to odwdzięczają nam się za ten minimalny wkład pracy świetnym smakiem – czasem aż ciężko przypilnować, żeby od razu, gorące nie znikały z talerza. : D
Smacznego! : )
Ciasteczka z kaszy manny • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] ; ) Postanowiłam wypróbować nowy przepis – trochę podobny do tak lubianych przeze mnie Ryżanek. Nie zawiodłam się, kasza nie jest napastliwa w tym przepisie, a ciasteczka mają bardzo fajny […]
Ryżanki – ciasteczka ryżowe z marmoladą | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]