Ryżowe kotleciki to wspaniała obiadowa propozycja bezmięsna lub idealny dodatek do obiadu zamiast oklepanych ziemniaków.
Lubczyk, „maga”, mleczeń… wspaniała, niezwykle aromatyczna roślina! Niegdyś w wierzeniach ludowych przypisywano mu wielką magiczną moc. I wielką choć niedocenioną moc ma… w kuchni. U mnie w domu stosowana nie tylko do rosołu, choć w nim obowiązkowa. Zachęcam do spróbowania nowych rzeczy z dodatkiem lubczyku!
Składniki na ryżowe kotleciki:
- 100 g ryżu
- kilka gałązek lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 50 g żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Studzimy.
- Lubczyk i pietruszkę dokładnie myjemy, drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach.
- Do ostudzonego ryżu dodajemy jajko, zioła i ser, dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku.
- Do masy dodajemy tyle bułki tartej, żeby dało się uformować zgrabne kotleciki.
- Podczas formowania możemy włożyć do środka dodatkowo kawałek żółtego sera – w takich kotlecikach jedzonych na ciepło ser będzie się przyjemnie ciągnął.
- W osobnej miseczce lub głębszym talerzyku przygotowujemy bułkę tartą do panierowania.
- Uformowane ryżowe kotleciki delikatnie panierujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Wskazówki:
Możemy podawać z dipem jogurtowo-koperkowym.
Smacznego!