Ryżowe kotleciki to wspaniała obiadowa propozycja bezmięsna lub idealny dodatek do obiadu zamiast oklepanych ziemniaków. 

Lubczyk, „maga”, mleczeń… wspaniała, niezwykle aromatyczna roślina! Niegdyś w wierzeniach ludowych przypisywano mu wielką magiczną moc. I wielką choć niedocenioną moc ma… w kuchni. U mnie w domu stosowana nie tylko do rosołu, choć w nim obowiązkowa. Zachęcam do spróbowania nowych rzeczy z dodatkiem lubczyku!

Składniki na ryżowe kotleciki:

  • 100 g ryżu
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Studzimy.
  • Lubczyk i pietruszkę dokładnie myjemy, drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce o średnio grubych oczkach.
  • Do ostudzonego ryżu dodajemy jajko, zioła i ser, dokładnie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Do masy dodajemy tyle bułki tartej, żeby dało się uformować zgrabne kotleciki.
  • Podczas formowania możemy włożyć do środka dodatkowo kawałek żółtego sera – w takich kotlecikach jedzonych na ciepło ser będzie się przyjemnie ciągnął.
  • W osobnej miseczce lub głębszym talerzyku przygotowujemy bułkę tartą do panierowania.
  • Uformowane ryżowe kotleciki delikatnie panierujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Wskazówki:

Możemy podawać z dipem jogurtowo-koperkowym.

 

ryżowe kotleciki

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email