Jedna z moich ulubionych sałatek – Sałatka Coleslaw. Jeśli Wy również ją lubicie polecam rozważenie wykonania jej w domowym zaciszu zamiast kupowania kolejnej porcji. Zdrowo, wiemy co jest w środku, kalorie można przeboleć, a przy okazji spożywamy witaminki, które w kupionych sałatkach prawie nie istnieją – nie zawsze możemy mieć pewność co do daty sporządzenia takiej sałatki. Bez polepszaczy smaku, a równie smakowita. Polecam.

Jak to się zdarza ciężko wyznaczyć konkretne proporcje. Podam je „na oko” i pamiętajcie, że ilość składników możecie dowolnie modyfikować według upodobań.

 

Składniki – Sałatka Coleslaw:

  • 1/4 białej kapusty drobno posiekanej lub startej na tarce o niezbyt grubych oczkach
  • 1 mała marchewka
  • 0,5 małej, białej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • ok. 1 łyżki mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru (lub troszkę mniej)
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki białego octu winnego
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Kapustę ścieramy lub drobno siekamy.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Wsypujemy do miski i dodajemy drobno posiekaną cebulkę.
  • Cukier mieszamy w małej miseczce z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Powstałym sosem polewamy warzywa i bardzo dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, do połączenia smaków.

Sałatka Coleslaw

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email