Jedna z moich ulubionych sałatek – Sałatka Coleslaw. Jeśli Wy również ją lubicie polecam rozważenie wykonania jej w domowym zaciszu zamiast kupowania kolejnej porcji. Zdrowo, wiemy co jest w środku, kalorie można przeboleć, a przy okazji spożywamy witaminki, które w kupionych sałatkach prawie nie istnieją – nie zawsze możemy mieć pewność co do daty sporządzenia takiej sałatki. Bez polepszaczy smaku, a równie smakowita. Polecam.
Jak to się zdarza ciężko wyznaczyć konkretne proporcje. Podam je „na oko” i pamiętajcie, że ilość składników możecie dowolnie modyfikować według upodobań.
Składniki – Sałatka Coleslaw:
- 1/4 białej kapusty drobno posiekanej lub startej na tarce o niezbyt grubych oczkach
- 1 mała marchewka
- 0,5 małej, białej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- ok. 1 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki cukru pudru (lub troszkę mniej)
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki białego octu winnego
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kapustę ścieramy lub drobno siekamy.
- Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Wsypujemy do miski i dodajemy drobno posiekaną cebulkę.
- Cukier mieszamy w małej miseczce z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powstałym sosem polewamy warzywa i bardzo dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, do połączenia smaków.
Smacznego! : )
Tortilla Coleslaw • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] sałatka coleslaw (u mnie z tego przepisu) […]