Dzisiaj prosta i dość szybka sałatka z indykiem i jajkiem. U mnie występowała w formie obiadu, równie dobrze sprawdzi się na kolację czy lunch. Jest pyszna!
Składniki (sałatka z indykiem i jajkiem):
- mieszanka sałat (lub ulubiona sałata)
- 1 pomidor
- 1 jajko
- mięso z rosołu (u mnie indyk; możecie wykorzystać dowolne mięsko)
- przyprawa gyros
- 1 łyżeczka oleju
- żółty ser starty na tarce
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
- Sałatę dokładnie myjemy, dowolną ilość (u mnie około 3 garście) wkładamy do miseczki.
- Pomidora myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, żeby sałatka nie była zbyt wodnista.
- Kroimy w kostkę i wykładamy na sałatę.
- Jajko gotujemy na twardo, ugotowane i lekko przestudzone kroimy w kostkę.
- Olej rozgrzewamy na patelni, indyka kroimy na mniejszą kostkę, przyprawiamy i podsmażamy.
- Ser ścieramy na tarce, przygotowujemy sos czosnkowy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i gotowe.
Wskazówki:
Jeśli lubicie i macie możliwość polecam sałatkę posypać pestkami dyni i słonecznika, sałatka dodatkowo zyska trochę ciekawego smaku i witamin.
Smacznego!