Taka błyskawiczna sałatka z tuńczykiem to wynik szybkiej inwencji twórczej przy konstruowaniu nowego dania z lodówkowych resztek. Czasem takie braki zakupowe potrafią być bardzo twórcze, takim sposobem powstała ta pyszna sałatka z tuńczyka, która idealnie sprawdzi się sama ale także jako dodatek – zobacz tutaj!
Składniki (sałatka z tuńczykiem dla 2 osób):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g ryżu
- meksykańska mieszanka warzyw z puszki (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
- majonez
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Warto przygotować go kilka godzin wcześniej, lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem.
- Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu.
- Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Tortillowa przekąska z sałatką z tuńczyka • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] wczorajszą sałatkę z tuńczykiem? : ) Dzisiaj pokażę jak zrobić tortillową przekąskę, do której możecie tą sałatkę […]
rabarbarowo
Resztki z lodówki czasem potrafią stworzyć cuda 😀
Chaotyczna
To fakt! 🙂 Wiele przepisów powstaje u mnie w taki sposób. 😉