Pyszny, szybki i banalnie prosty sernik na zimno z porzeczkami to to, czego każdy szef kuchni potrzebuje. Deser do wykonania dosłownie w 15 minut + oczywiście czas chłodzenia, który już nie zależy od nas. Ten prosty przepis jest idealny do modyfikowania go pod własne potrzeby – wystarczy zmienić owoce i smak galaretki, a deser będzie zupełnie inny. Pasuje wyśmienicie do popołudniowej kawy, jest delikatny, kremowy i naprawdę wychodzi idealny! Słodycz masy serowej pięknie kontrastuje z kwaśnym posmakiem porzeczek i galaretką cytrynową. Pycha!
Składniki na sernik na zimno z porzeczkami:
- 1 kg twarogu sernikowego (np. z wiaderka)
- herbatniki (u mnie Bonitki pełnoziarniste)
- owoce (u mnie około 0,5 szklanki porzeczek białych)
- 2 galaretki cytrynowe (na 0,5 litra wody)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 150 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu (u mnie ksylitol)
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Przygotowujemy 1 galaretkę, używając jedynie około 50 ml mniej wody niż podane na opakowaniu. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- Owoce dokładnie myjemy i odstawiamy.
- Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy mlekiem (zimnym lub w temperaturze pokojowej). Pozwalamy żelatynie napęcznieć.
- Blaszkę 24×24 cm lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na spodzie blaszki układamy herbatniki, odstawiamy na bok.
- Żelatynę podgrzewamy chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej – WAŻNE! żeby nie zagotować, żelatyny, wtedy może się gorzej ścinać.
- Podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy na chwilkę by lekko przestygła.
- W misce mieszamy twaróg, śmietankę cukier lub ksylitol i cukier z wanilią.
- Masę mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy po łyżce masy serowej i szybko mieszamy (najlepiej zrobić to widelcem, wtedy masa wmiesza się dokładniej i nie porobią się grudki).
- Po połączeniu składników, dodajemy pojedynczo łyżkami kolejne porcje masy serowej do żelatyny, aby obniżyć jej temperaturę, żeby w zetknięciu z chłodną masą nie porobiły się grudki.
- Dobrze rozmieszaną z masą serową żelatynę dodajemy w całości do miski z serem i mieszamy dokładnie.
- Masę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy delikatnie łyżką.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, żeby stężało.
Galaretka:
- W tym czasie przygotowujemy kolejną porcję galaretki – dokładnie tak jak poprzednio, ze zmniejszonej o 50 ml ilości wody.
- Po upływie 30 minut układamy na serniku owoce i wylewamy na sernik pierwszą galaretkę.
- Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
- Wylewamy na sernik drugą galaretkę, żeby przykryła wszystkie owoce i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Wskazówki:
Przepis idealny na kwadratową blaszkę 24×24 cm, sprawdzi się również w większej tortownicy (24-26 cm).
Można użyć twarogu trzykrotnie zmielonego (na gładko) lub twarogu z wiaderka.
Jeśli wolicie cieńszą galaretkę na serniku można przygotować tylko jedną porcję galaretki, trzeba się jednak liczyć z tym, że owoce będą wystawały nad poziom galaretki.
W swoim przepisie użyłam jednej galaretki cytrynowej, na wierzch dałam jednak krystaliczną galaretkę waniliową, która pięknie komponowała się z waniliową masą serową.
Smacznego! 😀