Sernik na zimno to jedna z najczęstszych słodkości pojawiających się na naszym stole – przygotowuje się szybko, jest smaczny, słodki i smakuje u nas każdemu. Pojawiają się różne wariacje w postaci herbatników (poukładanych w różne ilości warstw) oraz smakowe, kolorowe galaretki – czasem z dodatkami różnych owoców. Taki sernik śmiało można przygotować w formie deseru – w słoiczku lub pucharku, będzie nie tylko smacznym deserem ale także ciekawą ozdobą stołu.
Składniki na sernik na zimno:
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kg sera białego
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki żelatyny
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- herbatniki (zależnie od ilości warstw)
- 2 galaretki w ulubionym smaku (u mnie cytrynowe)
Przygotowanie:
- Margarynę ucieramy z cukrem dodając po kolei po jednym żółtku oraz jedno całe jajko.
- Zależnie od konsystencji i rodzaju sera dodajemy od razu (sery “wiaderkowe”, sernikowe) lub mielimy przynajmniej dwukrotnie i następnie dodajemy (twarogowe).
- Ciągle ucierając dodajemy po 1 łyżce sera aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Żelatynę zalewamy mlekiem, następnie odstawiamy chwilę do napęcznienia.
- Po tym czasie lekko podgrzewamy (NIE zagotowujemy, bo może stracić swoje właściwości żelujące!) w mikrofali lub na małym gazie i zostawiamy do przestygnięcia.
- Miksując żelatynę mieszamy z masą serową (dodając powoli, schłodzoną, żeby nie porobiły się grudki).
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Następnie układamy na niej herbatniki tak, by pokryć całe dno.
- Na herbatniki wylewamy masę serową. Możemy zrobić 2 warstwy – kolejno herbatniki, ser, herbatniki, ser. U mnie pod galaretką pojawiła się jeszcze dodatkowa warstwa herbatników.
- Ciasto schładzamy w lodówce aż stężeje.
- Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
- Wlewamy na wierzch sernika i odstawiamy do stężenia na minimum 4 godziny, najlepiej na cała noc.
Smacznego!