Sernik wiedeński nie gości często w naszym domu. Tym razem jednak mama postanowiła postawić na coś mniej oczywistego i upiekła taki oto sernik. Na zdjęciach raczej nie prezentuje się najlepiej z powodu kilku popełnionych błędów podczas jego przygotowania (urósł niemal na dwukrotną wysokość blaszki i prawie wypadł nam z boku ; ). Był za to przepyszny i z pewnością będziemy go robić jeszcze nie raz – może nawet z małymi modyfikacjami. : )
Składniki (tortownica 24-26 cm):
- 1 kg twarogu
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (lub cukier z prawdziwą wanilią)
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Na kajmak:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jak zwykle przy serniku – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę przynajmniej dwukrotnie, najlepiej trzy razy. Do sera dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietankę i mąkę, i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, i łączymy z masą serową mieszając delikatnie łyżką lub łopatką.
Przygotowujemy tortownicę – spód tortownicy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę można też wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Sernik przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki, pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Standardowo sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Do przygotowania kajmaku mleko i cukier umieszczamy w płaskim rondlu. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, aż masa zrobi się gęsta i nabierze beżowego koloru. Gotową masę ucieramy z masłem i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch i boki sernika. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego! : )
Sernik wiedeński z krówką | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]