Pyszny sernik z jabłkami! Genialna propozycja dla fanów zarówno serników jak i jabłeczników. Pyszny pełnoziarnisty spód pokryty startymi jabłkami i wspaniałą masą serową – zdecydowanie wart wypróbowania! 😀 Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki i lekko zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Sprawdźcie jakie pyszne przepisy się tam znajdują!
Składniki na sernik z jabłkami:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa (temperatura pokojowa):
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany 18%
- 60 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 4 jajka
- 2 białka (od żółtek z kruchego spodu)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (o wadze 40 g każde)
- 32 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo do sernika z jabłkami:
- 800 g jabłek
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy ksylitol, masło, żółtka i proszek do pieczenia, następnie siekamy wszystko nożem do połączenia.
- Ciasto bardzo szybko zagniatamy, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, żeby je schłodzić.
- Po upływie tego czasu schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oraz delikatnie nakłuwamy widelcem.
- Spód sernikowy pieczemy przez 15-18 minut w 190°C, do zezłocenia.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Masło ucieramy z cukrem lub ksylitolem i cukrem wanilinowym aż osiągniemy puszystą, jasną masę.
- Następnie ucierając stopniowo dodawać żółtka.
- Wlewamy śmietanę, dalej ucierając.
- Do gotowej masy dodajemy po łyżce sera oraz suchy proszek budyniowy i całość dokładnie ucieramy.
- 6 białek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Do masy serowej przekładamy porcjami pianę z białek i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
- Jabłka myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na upieczony spód wykładamy starte jabłka, następnie przykrywamy je masą serową i wyrównujemy wierzch.
- Tak przygotowany sernik z jabłkami na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 170-180°.
- Serniki wychodzą najlepsze jeśli studzimy je w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Wskazówki:
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Smacznego! 😀