Pyszny sernik z jabłkami! Genialna propozycja dla fanów zarówno serników jak i jabłeczników. Pyszny pełnoziarnisty spód pokryty startymi jabłkami i wspaniałą masą serową – zdecydowanie wart wypróbowania! 😀 Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki i lekko zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Sprawdźcie jakie pyszne przepisy się tam znajdują!

 

Składniki na sernik z jabłkami:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa (temperatura pokojowa):

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 60 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
  • 4 jajka
  • 2 białka (od żółtek z kruchego spodu)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (o wadze 40 g każde)
  • 32 g cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo do sernika z jabłkami:

  • 800 g jabłek

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy ksylitol, masło, żółtka i proszek do pieczenia, następnie siekamy wszystko nożem do połączenia.
  • Ciasto bardzo szybko zagniatamy, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, żeby je schłodzić.
  • Po upływie tego czasu schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oraz delikatnie nakłuwamy widelcem.
  • Spód sernikowy pieczemy przez 15-18 minut w 190°C, do zezłocenia.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Masło ucieramy z cukrem lub ksylitolem i cukrem wanilinowym aż osiągniemy puszystą, jasną masę.
  • Następnie ucierając stopniowo dodawać żółtka.
  • Wlewamy śmietanę, dalej ucierając.
  • Do gotowej masy dodajemy po łyżce sera oraz suchy proszek budyniowy i całość dokładnie ucieramy.
  • 6 białek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Do masy serowej przekładamy porcjami pianę z białek i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.
  • Jabłka myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na upieczony spód wykładamy starte jabłka, następnie przykrywamy je masą serową i wyrównujemy wierzch.
  • Tak przygotowany sernik z jabłkami na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 170-180°.
  • Serniki wychodzą najlepsze jeśli studzimy je w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Wskazówki:

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Smacznego! 😀

Print Friendly, PDF & Email