Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem to błyskawiczna, łatwa w przygotowaniu przekąska, która nie jest za słodka, jest za to delikatna i krucha.  Idealne rozwiązanie do popołudniowej kawy, a przy tym są bardzo szybkie w przygotowaniu (jeśli zdecydujemy się na gotowe ciasto francuskie). 

Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2-4 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  • Gotowe ciasto francuskie rozpakowujemy i rozwijamy na blacie.
  • Jajko roztrzepujemy z mlekiem.
  • W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
  • Jajkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta, następnie posypujemy równomiernie cukrem z cynamonem.
  • Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku – należy je zawijać w dość zwarty sposób ale nie za ciasno, bo wtedy ciasto źle się upiecze od środka.
  • Rulon kroimy ostrym nożem na około 1,5 cm plastry.
  • Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut, studzimy na kratce.

ślimaczki

ślimaczki z ciasta francuskiego

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email