Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem to błyskawiczna, łatwa w przygotowaniu przekąska, która nie jest za słodka, jest za to delikatna i krucha. Idealne rozwiązanie do popołudniowej kawy, a przy tym są bardzo szybkie w przygotowaniu (jeśli zdecydujemy się na gotowe ciasto francuskie).
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2-4 łyżki cukru (u mnie brązowy)
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Gotowe ciasto francuskie rozpakowujemy i rozwijamy na blacie.
- Jajko roztrzepujemy z mlekiem.
- W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.
- Jajkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta, następnie posypujemy równomiernie cukrem z cynamonem.
- Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku – należy je zawijać w dość zwarty sposób ale nie za ciasno, bo wtedy ciasto źle się upiecze od środka.
- Rulon kroimy ostrym nożem na około 1,5 cm plastry.
- Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut, studzimy na kratce.
Smacznego!